Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Bērna izcelšanās noteikšana, paternitātes pieņēmums un tā apstrīdēšana

     Evaluated!

    Research Papers23 Law

4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:820038
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Bērna izcelšanās noteikšana    5
1.1.  Laulībā dzimuša bērna izcelšanās noteikšana    6
1.2.  Leģitimācijas būtība    11
1.3.  Ārlaulībā dzimuša bērna izcelšanās noteikšana    12
2.  Paternitātes noteikšana ar tiesas spriedumu    17
3.  Paternitātes apstrīdēšana    22
  Noslēgums    24
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    26
Extract

Vecāku un bērnu savstarpējās tiesības un pienākumi visos gados un laikos bijis ļoti aktuāls jautājums. Ļoti bieži, neskatoties uz likumā noteiktajām normām, var sastapties ar gadījumiem, kad vecāki savā attieksmē pret bērniem pārkāpj bērnu tiesības. Bērni ir personības, kuras vēl nav ne fiziski, ne intelektuāli nobriedušas, kuras veidojas un attīstās. Bērnu drošība, vecāku un bērnu attiecību kvalitāte lielā mērā atkarīga no laulības saišu stipruma, no vecāku savstarpējo jūtu kvalitātes. Tāpēc ir svarīgi, lai starp vecākiem valdītu vislabākā saskaņa.
Vecāku un bērnu tiesisko attiecību jomā Latvijā pamatprincips ir visu, gan laulībā, gan ārlaulībā dzimušo bērnu vienlīdzīgs tiesiskais statuss. Lai vecāku un bērnu un attiecīgi visu pārējo radinieku tiesības un pienākumi rastos, būtiski svarīga ir bērnu izcelšanās noteikšana, kas Latvijā, tāpat kā citās valstīs, objektīvi ir atšķirīga atkarībā no tā, vai bērns dzimis vecākiem, kuri savstarpēji ir laulībā vai nav.
Ar 1993. gada 1. septembri, kad stājās spēkā atjaunotā Latvijas Republikas Civillikuma (turpmāk tekstā - CL) ģimenes tiesību daļa, sākās daudzi būtiski jaunumi vecāku un bērnu savstarpējās tiesībās un pienākumos. Tieši šīs ir tās tiesības un pienākumi, kas skar katru no mums, vai nu kā bērnu, vai kā vecāku, tāpēc katram ir svarīgi zināt arī šīs tiesības un pienākumus. Vecāku un bērnu savstarpējās attiecības regulē ļoti atšķirīgi no mums pusgadsimta laikā „pierastajām” padomju tiesībām. Jau tīri vizuāli mēs sastopamies ar tādiem jēdzieniem, kurus padomju tiesībās izvairījās lietot, piemēram, bērnu iedalījums laulībā dzimušos un ārlaulībā dzimušos. Atjaunojot CL ģimenes tiesību daļu, tika ievērotas tās izmaiņas, kas notikušas Eiropas un citu ārvalstu likumdošanā par vecāku un bērnu tiesībām un pienākumiem. Šodien mums nebūtu saprotama un pamatojama atgriešanās pie CL sākotnējās, 1937. gada redakcijas, kas noteica krasu tiesiskā statusa atšķirību laulībā un ārlaulībā dzimušiem bērniem. Tāpēc arī šī ģimenes tiesību daļa CL ir būtiski pārveidota.
Kas tad ir ģimene? Ar kuru brīdi tad īsti sākas vecāku un bērnu savstarpējie pienākumi vienam pret otru, un kādas ir viņu tiesības? Ģimene ir divu vai vairāku cilvēku kopdzīves organizācija. Tā ir vēsturiski mainīga, maza sociāla grupa, kura nodibināta uz laulības vai radniecības sakaru pamata, un kuras locekļi saistīti ar sadzīves kopību, savstarpēju izpalīdzību un atbildību. Par ģimenes dzīvi tiek uzskatītas saites radinieku starpā, gan taisnā, gan sānu līnijā, kā arī laulāto (juridiskas un fiziskas) attiecības, līdz ar to visstiprākais pierādījums par ģimenes dzīves pastāvēšanu ir apstāklis, ka šīs personas reāli šādu dzīvi dzīvo.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1139361
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register