Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:420720
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.01.2010.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 22 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads   
1.  Bērnu pamattiesības   
1.1.  Sērdienība, kā sociālais fenomens   
1.2.  Bērnu sociālās tiesības   
2.  Bērnu bāreņu sociālā aizsardzība   
2.1.  Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums   
2.2.  Sociālās garantijas bērniem bāreņiem   
3.  Bērnu bāreņu sociālā adaptācija patversmē   
3.1.  Bērnu patversmes struktūra un uzdevumi   
3.2.  Bērnu adaptācijas īpatnības patversmē   
3.2.1.  Bērnu psiholoģiskais adaptācijas ceļš   
3.2.2.  Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas kārtība patversmē   
3.2.3.  Bērnu bāreņu socializācijas īpatnības   
4.  Pētījums par Daugavpils bērnu nama-patversmes „Priedīte” bērnu adaptāciju sabiedrībā   
4.1.  Pētījuma noteikumi un norise   
4.2.  Pētījuma rezultātu analīze   
4.3.  Intervijas norise un analīze   
  Secinājumi un priekšlikumi   
  Izmantotās literatūras saraksts   
  Pielikumi   
  1.pielikums „Anketa. Daugavpils bērnu nama-patversmes „Priedīte” bērnu adaptācija sabiedrībā”   
  2.pielikums „Anketas „Daugavpils bērnu nama-patversmes „Priedīte” bērnu adaptācija sabiedrībā” aptaujas rezultātu apkopojums”   
  3.pielikums „Intervija Daugavpils bērnu nama-patversmes „Priedīte” darbiniekiem”   
Extract

Viena no trešās tūkstošgades svarīgākajām problēmām - dzīves atstumto bērnu problēma.
Bērnība - īpašs posms cilvēka dzīvē bez tā, kas ir pats vērtīgākais pats no sevis, daudzējādā ziņā nosaka konkrētas personības nākotni, tas nozīmē, arī valsts nākotni kopumā. Par bērnu laimi ir atbildīgi pieaugušie. Viņiem jārada bērnu attīstībai un audzināšanai labvēlīgi apstākļi, jāaizstāv viņu intereses un tiesības. Taču, kā liecina prakse, tieši pieaugušie visbiežāk pārkāpj šīs tiesības. Diemžēl nākas konstatēt, ka sērdienība nav jauna parādība. Bērni bāreņi - tie ir bērni, kuri ir zaudējuši vecākus nāves gadījumos.
Bērnu bāreņu, kā arī bērnu, kuri palika bez vecāku aizbildniecības problēma ir dziļāka nekā to var iedomāties. Katastrofāli pieaug sociālo bāreņu skaits, t.i., bāreņu dzīviem vecākiem esot. Arvien mazāk ģimeņu, tai skaitā arī radinieku, kuri adoptē bāreņus, ņem savā aizbildniecībā.
Šī tēma “Bērnu bāreņu sociālā aizsardzība un sociālā adaptācija patversmē” pēc autora domām ir ļoti aktuāla un svarīga mūsu valstī. Jo pašlaik Latvijā ir daudz bērnu, kuri dzīvo bērnunamos vai patversmēs, bāreņu aprūpes centros.
Paradoksāli ir tas, ka praktiski lielākā daļa no bērnu bāreņu aprūpes centros dzīvojošajiem ir dzīvu vecāku bērni. Tie ir bērni, no kuriem mātes atteikušās līdz ar piedzimšanu, bērni, kuru vecākiem atņemtas vecāku tiesības.
Mums līdzās dzīvo liels skaits bērnu, kuru ģimenes atrodas krīzes situācijās, un arvien vairāk pieaug to bērnu skaits, kas atrodas valsts aprūpē. Vairums bērnu bāreņu aprūpes centros nāk no nelabvēlīgajām ģimenēm un jau no mazotnes ir izjutuši, kas ir nabadzība, zina, ko nozīmē alkoholisms un vardarbība.
Bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem valsts nodrošina ārpusģimenes aprūpi. Pašlaik Latvijā ir trīs dažādu veidu bērnu aprūpes iestādes: (Bērnu bāreņu aprūpes centri (BBAC), Specializētie bērnu sociālās aprūpes centri (SBSAC), Bērnu namu patversmes) un audzināšanas iestādes, kas sniedz bērniem sociālo aprūpi atkarībā no viņu vecuma un veselības stāvokļa.
Patversmju izveidošanas nepieciešamība izskaidrojama sakarā ar bērnu bāreņu un bērnu, kuri ir palikuši bez vecāku aizbildniecības, skaita pieaugumu. Pašlaik Latvijā ir vairāk nekā 3.000 bērnu bāreņu. [28]
Bērniem bāreņiem patversmes apstākļos nepieciešama īpaša sociālā aprūpe. Bērni, kuriem ir liegts dzīvot un tikt audzinātiem ģimenē, saskaņā ar likumu atrodas valsts aizsardzībā, kas garantē apstākļu esību bērna normālai attīstībai.
Patversmē bērniem bāreņiem sociālo aprūpi sniedz profesionālu darbinieku komanda - sociālais darbinieks, rehabitologs, psihologs, sociālais aprūpētājs, logopēds.
Bērnunamos - patversmēs uzturas bērni bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni no 2 gadu līdz 18 gadu vecumam. Pārskata periodā šo pakalpojumu nodrošināja 44 pašvaldību institūcijas, 8 nevalstisko organizāciju bērnu aprūpes institūcijas un 7 ģimenes aprūpes tipa ilgstošas aprūpes institūcijas. [20]
Latvijā darbojas arī ģimenes bērnunami un nevalstisko organizāciju bērnunami, audžuģimenes un aizbildņi. Latvijas Republikas (LR) Civillikums paredz iespēju bērnus adoptēt, tādējādi dodot bērniem, kuri palikuši bez vecākiem, iespēju saņemt pilnvērtīgu aprūpi un tiesisko aizsardzību. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,98 €
Work pack Nr. 1117428
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register