Gāzētie bezalkoholiskie dzērieni. Daļa gāzēto bezalkoholisko dzērienu ražo no esenču ,cukura sīrupa , organisko skābju un pārtikas produktiem pieļautu krāsvielu maisījuma ar gāzēto ūdeni. Šī dzērienu grupa , tāpat kā t.s. gāzētie deserta dzērieni ar vīna vai konjaka piedevu, ir pagātnes mantojums bez nākotnes izredzēm. Patērētāji, kuri orientējas mācībā par pareizu uzturu un galda kultūru ,atsakās kā no sintētiskiem dzērieniem, tā no produktiem , kuros ietilpst alkohols. Tirgū arvien vairāk paplašinās to dabisko bezalkoholisko dzērienu sortiments, kam pamatā augļu - ogu sulas , biezsulas vai ekstrakti. Tos ražojot, ūdens sagatavošana, pudeļu sagatavošanas un citas pamatdarbības noris pēc dzērienu ražošanas vispārējās tehnoloģijas priekšrakstiem. Visbiežāk pudelē iepilda cukura sīrupu ar receptūrā noteiktām pamatizejvielām un tad to šķaida, ielejot atdzesētu gāzētu dzeramo ūdeni.
Pēdējā laikā ražošanā ievieš nepārtrauktas darbības līnijas ,kur atdzesēšana, sīrupa sajaukšana ar ūdeni un gāzēšana notiek vienā aparātā un pudelēs pilda jau lietošanai gatavu dzērienu.
Ir liels skaits dziedniecisko avotu, kuru ūdens tajā izšķīdināto minerālvielu dēļ var atvieglināt vai dziedēt dažādas slimības. Ūdeņos, kuros litrā ir vairāk par 1g izšķīdušo minerālvielu, iedala hlorīdu, hidrogēnkarbonātu un sulfātu ūdeņos. Citus ūdeņus, neatkarīgi no minerālvielu daudzuma tajos, pēc aktīvajām sastāvdaļām iedala dzelzs,
arsēna, joda, sēra un radona ūdeņos, vai, ja tajos ir daudz ogļskābes, tos apzīmē par skābiem minerālūdeņiem. Ja tos kā dziednieciskos ūdeņus, tie ir pakļauti likumdošanai par medicīniskajiem līdzekļiem.
…