Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:662492
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.11.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Pārslodze sportā un bioķīmiskie un imunoloģiskie marķieri fiziskās pārslodzes gadījumā   
  Dopings un sports   
  Dopinga vēsture   
  Dopinga saraksts   
  Aizliegto farmakoloģisko vielu grupas   
  Farmakoloģisko vielu grupas ar ierobežotu lietošanu   
  Dopinga kontroles procedūra   
  Secinājumi   
Extract

Pieņemts uzskatīt, ka lielais sports dod veselību un spēku, taču patiesībā tas ir smags darbs, kas noved pie spēku izsīkuma. Kaites, kas laikus nav diagnosticētas, gadiem ejot, saasinās, un apstākļu sakritība var izraisīt traģiskas sekas. Sportisti Latvijā savukārt ir pieraduši, ka līdz 18 gadiem veselības pārbaudes ir par brīvu, un, kļūdami pieauguši, paliek pie padomju laika medicīnas izpratnes: veselība ir par velti. "Visi šodienas sportisti ir gladiatori vārda īstenajā nozīmē. Viss notiek kā senajā Romā, nekas jau nav mainījies. Un tā tas ir ne tikai pie mums, bet visā pasaulē," konstatē Latvijas futbola izlases ārsts Dags Čuda. Viņaprāt, ļaudis sportu izprot pavisam ačgārni.
Latvijā ar likumu ir noteikts, ka sportists pats ir atbildīgs par savu veselības stāvokli. Ārsti bieži pēc diagnostikas (urīna, asins analīzēm un fiziskās slodzes testos) redz, ka turpināt treniņus ir bīstami, saka to sportistiem, bet viņi mediķus "neņem galvā". "Tas viņiem ir maizes darbs, vienīgais, ko viņi prot. Tad viņi arī riskē ar savu veselību," paskaidro D. Čuda. Ārsts uzsver, ka gandrīz katrs sportists izmanto medicīniskos preparātus, taču sporta farmakoloģiju nedrīkst jaukt ar dopinga lietošanu, kas ir kaitīga organismam.
Vienīgā laboratorija Latvijā, kurā pašlaik iespējama vispusīga sportistu veselības pārbaude, atrodas Latvijas olimpiskajā vienībā. Tajā tiek veikta diagnostika, pārbaudot atlētus fiziskās slodzes laikā, – uz skriešanas, airēšanas vai velotrenažiera sportistiem mēra asinsspiedienu, izdara elektrokardiogrammu, noņem asins analīzes un veic citas procedūras. Sportisti paši ir atbildīgi par savu veselību. Daži no viņiem pret testiem izturas nopietni, bet dažus nav iespējams pat piespiest tos iziet. Centra speciālisti var brīdināt sportistus, ka nodarbības ir bīstamas, taču viņiem pašiem jālemj par tālāko rīcību. Reiz, piemēram, bijis gadījums, kad sportistam atklāti sirdsdarbības traucējumi, viņš pusgadu pie mediķiem nav rādījies, kamēr sacensībās nomiris savas sievas rokās. Jāpiebilst, ka par testiem ir jāmaksā sportistiem pašiem, viņu klubiem vai sponsoriem. Labākā situācijā ir olimpieši, kurus pārbauda par valsts līdzekļiem. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1187550
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register