Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:869969
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.04.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Tapšnas laiks un ierosme darba tapšnai    5
  Romāns „Ceplis”    6
  Centrālais tēls    6
  Sieviešu un vīriešu attiecības    8
  Vispārīgs tēlu raksturojums    8
  Secinājumi    10
  Izmantotā literatūra    11
Extract

Jau pašā romāna sākumā var secināt, ka darbība notiek ap 1990. gadu, ja vien nebūtu tie neuzkrītošie skaitļi 192... . Grūti iedomāties, ka P. Rozītis ir mūsu gadsimta sākuma rakstnieks. „Ceplis” varētu būt tikpat labi arī kāda 90. gadu rakstnieka darbs. Rakstnieks izseko 20. gadu notikumiem Latvija rūpnieku un veikalnieku pasaulē. Romāns „Ceplis” ir nevien pirmais apmēros lielākais, bet arī sabiedriski pats nozīmīgākais Pāvila Rozīša prozas darbs, kas turklāt iezīme jaunu, būtisku pavērsienu visa rakstnieka daiļradē.
Pāvila tēlošanas veids, maniere un līdzekļi ir gluži vecmodīgi. Tradicionālais reālisms bez kādiem modernizējumiem. Viņš skatās dzīvē, ne grāmatās. Vielas, materiāla ziņā Rozītis ir šodienīgākais, laikmetīgākais mūsu rakstnieks. Viņš attēlo ievērojamu daļu no mūsdienu sabiedrības, sacīsim, sliktāko, un portretē raksturīgus tipus – negatīvā izlasē.



Pāvils Rozītis ir dzimis 1883. gada 1. decembrī Liepas pagastā ( tagadējā Cēsu rajonā) kā saimnieka dēls. Četru gadu vecumā viņš zaudē tēvu. Vectēvs nodod māju tēva brālim, bet māte ar trim bērniem aiziet labākas dzīves meklējumos.
1897. gadā Pāvils Rozītis sāk macīties vietējā pagastskolā. 1901. gadā viņš iestājas Valmieras pilsētas skolā, bet 1902. gada rudenī pāriet uz Liepiņa proģimnāziju Valmierā.
Valmiera tolaik bija viens no lielākajiem izglītības centriem provincē. Valmierā Pāvilam mostas interese par literatūru. Viņš īpaši kāri lasa dzejoļus, kurus pieraksta burtnicās un velāk deklame. Vasaras brīvlaikos viņš pelnās, ganos iedams, velāk - strādādams par kalpu. Par nopelnīto naudu iegādājas grāmatas un abonē avīzes. Valmierā Pāvils sāk dzejot.
1907. gadā izstājas no skolas sakarā ar proģimnāzijas pārveidošanu par tirdzniecības skolu. Pēc tam Pavils pelnās gan gadījuma darbos, gan kā avīžu pārdevējs, ostas strādnieks, gan tulkotājs. Viņam ir nodoms iegūt tautskolotāja tiesības. Pusgadu (1908. - 1909.) viņš mācās Černajeva sagatavošanas kursos Pēterpilī, bet tautskolotāju eksāmenos vienā priekšmetā izkrīt.
1910. gadā iznāk Rozīša pimais dzejoļu krājums „Kaijas”. Domu par tālāku izglītību Pāvils Rozītis neatmet. 1910. gada vasarā viņš kopā ar citiem jauniešiem organizē teātra izrādes Ziemeļvidzemē, uzstādamies tajās arī pats kā aktieris. Tādā veidā viņš sagādā līdzekļus un rudenī iestājas A.Šanavska Maskavas tautas universitāte, kur līdz 1914. gadam studē Vēstures un filozofijas fakultātē.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register