Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:593910
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.01.2003.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

2001.gada 11.martā Latvijā notika kārtējās pilsētu un pagastu pašvaldību vēlēšanas. Lai gan pašvaldību darbam iedzīvotāju dzīvē ir tikpat nozīmīga loma kā parlamenta lēmumiem, līdz šim vēlētāju aktivitāte pašvaldību vēlēšanās bija zema – 1995. un 1997.gada pašvaldību vēlēšanās piedalījās aptuveni puse vēlētāju. Arī šogad vēlētāju aktivitāte vēlēšanās nebija visai augsta- vidēji Latvijā vēlēšanās piedalījās mazliet vairāk nekā 62 % balsstiesīgo vēlētāju.
Cēsis šajās vēlēšanās bija vēl neaktīvākas par pārējo Latvijas daļu- pašvaldību vēlēšanās 11.martā piedalījās tikai 58,91 % vēlētāju. Iespējams, vēlētāju zemo aktivitāti var skaidrot ar pavisam “jaunu” vēlēšanu sistēmu pilsētā- šīs bija pirmās vēlēšanas, kurās deputāti varēja startēt no partiju listēm, ne vairs no vēlētāju apvienībām, kā līdzšinējos gados. Līdz ar to, vēlētāju interese iespējams zuda sakarā ar to, ka daudzi populārie cēsinieki sadalījās pa konkurējošajām partijām, daļai no kurām Cēsīs nebija ”laba slava”.
Savu referāta tēmu “Cēsu Domes vēlēšanu gaita un novērotie vēlēšanu likuma pārkāpumi”, izvēlējos tādēļ, ka pats piedalījos Cēsu pilsētas domes vēlēšanās kā novērotājs, un, vēlējos izprast procesus, kas liedza vēlēšanās piedalīties lielākam skaitam vēlētāju.
Darba gaitā apkopoti Cēsu reģionālajā laikrakstā “Druva” publicētie materiāli, Centrālās Vēlēšanu Komisijas komentāri un paša autora apkopotā informācija par vēlēšanu norisi Cēsīs.

Politiskie spēki Cēsīs

Cēsu fenomens pirms vēlēšanām bija tas, ka līdz pat pēdējam brīdim nebija skaidrs cik un kādas partijas piedalīsies vēlēšanās. Pat vēl sarakstu iesniegšanas pēdējās dienās figurēja iespējamība, ka vēlēšanās varētu piedalīties pat 7 partijas, tomēr kopumā Cēsīs vēlēšanās piedalījās pieci politiskie spēki.
Par nopietnāko pretendentu uz vēlēšanām tika uzskatīta Latvijas Zemnieku Savienība ar rajona padomes izpilddirektoru Māri Niklasu priekšgalā. Šī partija apvienoja pieredzējušus cēsiniekus un par savu mērķi izvirzīja pretošanos līdzšinējās domes neizdarībām. Tas bija ļoti sekmīgs solis, jo tādējādi izdevās iegūt ievērojamas cēsinieku daļas atbalstu.
Par otru nopietnāko pretendentu tika uzskatīta partija Latvijas Ceļš. Šīs partijas līdera godu uzņēmās pilsētas līdzšinējais mērs Jānis Beikmanis (domi bija vadījis jau 17 gadus). Partijā iesaistījās liela daļa pašreizējo deputātu un citi sabiedrībā populāri cilvēki. Līdz ar to pastāvēja reāla iespēja, ka šī partija iegūs daudz atbalstītājus vēlētāju vidū. Šī partija nopietni piesaistīja jaunos politiķus, iekļaujot sarakstā divus jauniešus.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1226305
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register