Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:268614
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.05.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Molekulas uzbūve    3
  Fizikālās īpašības    3
  Cietes veidošanās dabā    3
  Cietes iegūšana    3
  Cietes sastāvs un struktūra    5
  Cietes ķīmiskās īpašības    8
  Izmantošana    8
  Modificētās cietes    9
  Ciete, kas iegūta no ģenētiski modificētām izejvielām    11
  Problēmas    11
  Graudu cietes izmaiņas temperatūras paaugstināšanas ietekmē    12
  Izmantotā literatūra    13
Extract

Molekulas uzbūve
Zinātnieki ir pierādījuši, ka vispārīgā veidā cietes molekulformula ir (C6H10O5)n un ka polimerizācijas pakāpe n sasniedz vairākus tūkstošus. No tā var secināt, ka ciete ir dabisks polimērs, jo tās molekula sastāv no daudziem C6H10O5 elementārposmiem.
Ciete ir neviendabīgs polisaharīds, kas dabā veidojas polikondensācijas reakcijās.
Fizikālās īpašības
Ciete ir balta, sīkgraudaina, amorfa pulverveida viela. Ciete ir ļoti higroskopiska, tāpēc parasti tā satur 10 – 12 % ūdens. Ūdenī nešķīst, tikai uzbriest. Ar karstu ūdeni veido koloīdu šķīdumu, kas atdziestot želatinējas (veido klīsteri). Ar jodu veido zilu krāsojumu, kas karsējot izzūd, bet atdziestot atkal parādās. Klīsteri pēc atdzesēšanas var izmantot par līmi. Polarizētas gaismas polarizācijas plakni cietes šķīdums griež pa labi [α]D20+195º. Kartupeļu ciete veido caurspīdīgu, bet kukurūzas ciete – duļķainu, pienainu klīsteri.
Cietes veidošanās dabā
Ciete veidojas augu zaļajās daļās fotosintēzes procesā un uzkrājas kā auga rezerves barības viela graudos, augļos vai augu pazemes daļās. Visvairāk to satur rīsa graudi ≈ 80 %, kviešu graudi ≈ 75 %, kukurūzas graudi ≈ 72 % un kartupeļi apmēram 12 – 24 %. Kad augam rodas vajadzība pēc barības vielām, ciete tiek šķelta līdz glikozei.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1154077
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register