Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:735605
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.12.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Grīdas lamināts    4
Extract

1.5. Lamināta ieklāšana
Lamināta ieklāšana ir ļoti vienkārša, un pat profesionāli meistari nereti iesaka klientam grīdu likt pašam. Vienīgie specifiskie instrumenti, kas nepieciešams lamināta ieklāšanai, ir tā sauktais metāla papēdis un bloks dēļu sabīdīšanai. Vajadzīgs arī zāģis.
Lamināta segums ir peldošā grīda, tas nozīmē, ka plāksnes netiek līmētas, naglotas vai kā citādi stiprinātas pie pamatnes, bet sastiprinātas savā starpā ar līmi vai klik savienojumu plākšņu malās. Nopietno ražotāju klik savienojumi ir kvalitatīvi, šuves neatvērsies, bet nezināmas izcelsmes produkcijai vajadzīga līme (PVA). Ja savienojumiem lietota līme, telpā nevajadzētu ienest mēbeles un staigāt vismaz 12 stundas, kamēr līme sacietē. Klik sistēmas grīda lietojama uzreiz pēc ieklāšanas.
Laminātam atšķirībā no vairākiem citiem segumiem nav nepieciešama ideāli sagatavota un izlīdzināta pamatne. Tā kā plāksnes ir samērā plānas, daudzos gadījumos tās var klāt uz vecas grīdas; tā nav jāizlauž, ko parasti nākas darīt liekot dēļus vai parketu. Uz šķirbainiem dēļiem vai samērā grumbuļainas grīdas var uzklāt saplākšņa vai cita piemērota plākšņu materiāla apakšklāju. Pieļaujamā grīdas augstuma neprecizitāte ir 3 mm uz 2 metriem.
Nevajadzētu klāt laminātu uz tikko betonētas pamatnes, ja no tās vēl izdalās mitrums. Liekot laminātu uz betona vai cementa klāja, apakšā obligāti jāpaklāj vismaz 0,2 mm bieza politelēna plēve, salaidumu vietās veidojot 20 cm platu pārlaidumu. Plēve nav nepieciešama, liekot laminātu uz linoleja vai koksnes pamatnes. Mīkstie paklājveida segumi lamināta grīdas pamatnei nav piemēroti – tie jānoņem.
Uz cietas pamatnes parasti uzklāj nepielīmējot 2-3 mm biezu zemgrīdas putu paklājumu – tas izlīdzina sīkās grambas, darbojas kā amortizators un nedaudz slāpē skaņu. Putu paklājums nopērkams ruļļos, iespējams iegādāties arī polietilēna plēvi kombinētu putu materiālu. Viens no jaunākajiem zemgrīdas pārklājumiem ir korķis. Korķim ir labas skaņu slāpējošas īpašības.
Pirms lamināta ieklāšanas jānovērtē gaisa mitrums visā telpā, nebūtu vēlams, ka mitruma līmenis tuvākajās dienās strauji mainītos. Kad telpa sagatavota grīdas ieklāšanai, tajā ienes laminātu un tur telpā 48 stundas neatvērtās kastēs, lai materiāls pielāgojas telpas mikroklimatam – izplešas vai saraujas atbilstoši apstākļiem. Ja pēc grīdas ieklāšanas plānots sākt apkuri, to nedrīkst darīt strauji, it īpaši, ja ir apsildāmā grīda. Siltums telpā jāpalielina pakāpeniski. Ja to neievēro, vēlāk segumā var parādīties šķirbas.
Starp grīdas segumu un sienu obligāti jāatstāj 5-8 mm sprauga, kur materiālam izplesties. Darba laikā starp sienu un lamināta dēļiem ieliek ķīļus un pēc seguma ieklāšanas spraugas pārsedz ar līstēm. Arī telpu vai zonu sadures vietā atstāj spraugu, ko pārsedz ar T veida pārejas līsti.
Tā kā starp pamatsegumu un lamināta plāksni ir tukša telpa, staigājot pa lamināta grīdu, rodas dobja skaņa. Izlīdzinošais putu paklājums troksni novērš minimāli. Daži lielākie ražotāji piedāvā kolekcijas, kurās laminātu plākšņu apakšējā kārtā iestrādāts no dabiskām minerālvielām izgatavots skaņu slāpējošs apakšklājs. Tas ir elastīgs un saraujas un izplešas kopā ar lamināta plāksni. Iešana pa skaņu slāpējošu lamināta segumu ir tikpat klusa kā pa dabisku parketu. Skaņu izolējošs lamināts pieder pie ekstraklases, tas ir dārgs (vairāk nekā 20 Ls/m2), tāpēc pagaidām tiek izmantots samērā reti.

1.6. Lamināta kopšana
Lamināta labākā īpašība ir vienkārša kopšana, kas neprasa gandrīz nekādus izdevumus. Cietā virsma atgrūž netīrumus, tie neiesūcas, stingri nepielīp un viegli notīrāmi. Vienīgais darbs – uzslaucīt gružus un savākt putekļus ar viegli mitru sūklīti vai putekļusūcēju.
Neimpregnētu laminātu nedrīkst mazgāt ar sārmu saturošiem līdzekļiem, jo ziepju, šampūna, pulvera un citu mazgājamo līdzekļu ietekmē ūdens piliens sadalās mazās daļiņās un iekļūst mikroskopiskajās savienojumu šuvēs, mitrums sāk bojāt laminātu no iekšpuses. Pa perimetru impregnēto laminātu var mazgāt arī ar putojošiem līdzekļiem.
Lai grīda ilgi kalpotu, tā pareizi jākopj. Kad grīda tikko ieklāta, ir jāveic to pirmapstrāde(vaskošana). Tam izmanto speciālus vaskus. Ikdienas kopšanai izmanto dažādu ražotāju piedāvātos universālos līdzekļus, ūdens spainī ielejot no 50 – 100 gramiem dispersijas.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register