Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:714633
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.02.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    2
  Smalkais un Rafinētais cukurs    3
  Pūdercukurs un Biešu cukurs    4
  Cukurniedru, Kļavu, Glazūras pūdercukurs    5
  Vīnogu cukurs, Neapstrādātais niedru cukurs, Cukura pērlītes, Karameļu cukurs    6
  Brūnais, Demeraras cukurs    7
  Speciālie produkti, Cukura izstrādājumi    8
  Cukurs ”RIMI”Veikalos    9
Extract

Cukura iegūšanas vēsture sākusies senajā Indijā. Latvijā pirmā cukurfabrika tika uzcelta1926. gadā Jelgavā, pēc tam 1932. gadā-Krustpilī, bet jau 1933. gadā arī Liepājā. Statistika liecina, ka gadā viens iedzīvotājs vidēji patērē 30 k cukura.
Pirmo reizi cukurs nonāca Eiropā pēc Krusta kariem caur Kipru un Venēciju. Līdz tam Eiropā galvenokārt kā saldinātājs tika lietots medus. Mūsdienās cukuru galvenokārt iegūst no cukurbietēm un cukurniedrēm.
Cukurs ir trīs ogļhidrātu produkts, tas satur 99,8 %, saharozi (C12H22O11), un nedaudz minerālvielas un organiskās vielas.
Cukurs cilvēka organismā nepieciešams ne tikai kā garšviela – saldinātājs, bet galvenokārt kā augstas kaloritātes uztura produkts un enerģijas avots, jo tā enerģētiskā vērtība ir 374-375 kcal.
Cukurs cilvēka organismā piedalās nervu darbības regulēšanā, samazina nervu spriedzi, kā arī regulē nervu šūnu darbību. Cukurs gremošanas traktā fermentu ietekmē viegli un strauji sadalās līdz fruktozei un glikozei, kas caur zarnu sieniņām uzsūcās asinīs. Cukura sašķelšanās notiek ik pēc 15 līdz 20 minūtēm. Enerģijai izmantotie ogļhidrāti pārveidojas galvenokārt taukaudos un uzkrājās kā rezerves tauki. Pārmērīgs cukura patēriņš samazina B grupas vitamīnu rezerves organismā, kā arī veicina holesterīna līmeņa paaugstināšanos, kas, savukārt, ietekmē aterosklerozes attīstību. Savukārt, ja cilvēka organismā vienkāršie cukuri ir nepietiekamā daudzumā, iespējama saindēšanās ar dažiem vielmaiņas produktiem.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register