Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:661338
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.05.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Darbaspēka migrācijas veidi    4
  Migrācijas faktors    5
  Migrācijas iemesli    7
  Sabiedrības attieksme pret migrāciju    9
  Piemērs no dzīves    9
  Migrācijas ietekme uz uzņēmējdarbību    13
  Nobeigums    14
  Izmantotā literatūra    15
Extract

Jāsaka, ka migrācijas temats gan no politiskā viedokļa, gan arī kā sabiedriskās domas pētījums liecina, ir visai jūtīgs jautājums. Tas izskaidrojams ar to, ka vēsturiski Latvijai migrācijas procesi ir bijuši saistīti ar dažādām ģeopolitiskām izmaiņām attiecībā gan uz Latvijas valstiskumu, gan uz politisko sistēmu. Līdz ar to šie jautājumi tiek uztverti īpaši sāpīgi vai vairāk emocionāli, nekā teiksim, raugoties tikai no ekonomiskā viedokļa.
Mācības vai darbs ārzemēs sniedz daudz iespēju: patiesu vides maiņu, plašāku skatījumu uz dzīvi, saskarsmi ar atšķirīgu kultūru diendienā, ideālu izdevību apgūt jaunu valodu, iespēju strādāt vai mācīties līdzās cilvēkiem ar dažādu izcelsmi, apmainoties ar idejām un salīdzinot pieredzi.
Tiek izšķirta iekšējā darbaspēka migrācija, kas ir migrācija starp vienas valsts reģioniem, un ārējā migrācija, kas notiek starp dažādām valstīm. Starptautiskās ekonomikas zinātne nodarbojas ar ārējās migrācijas un tās ekonomisko iemeslu pētīšanu. Galvenie termini, pētot starptautisko migrāciju:
Darbaspēka migrācija (labour force migration): darbaspējīgo iedzīvotāju dzīves vietas maiņa no vienas valsts uz otru uz laiku, lielāku par 1 gadu, ko izsaukuši ekonomiskie un citi iemesli. Imigrācija (immigration): darbaspējīgo iedzīvotāju iebraukšana valstī no citas valsts. Emigrācija (emigration): darbaspējīgo iedzīvotāju izbraukšana no valsts. Migrācijas saldo (net migration): atšķirība starp imigrāciju un emigrāciju no valsts. „Smadzeņu aizplūde” („brain drain”): augsti kvalificēta darbaspēka migrācija. Re-emigrācija (re-emigration): emigrantu atgriešanās dzimtenē uz pastāvīgu dzīvi.[ 1].
Starptautiskā darbaspēka migrācija sākās jau vairākas simtgades atpakaļ, un no tā laika ir cietusi lielas izmaiņas. Aktīva starptautiskās darbaspēka migrācijas problēmu analīze sākās 60-to gadu beigās, analizējot ekonomiskās izaugsmes modeļus. To galvenā ideja ir tāda, ka starptautiskā darbaspēka pārvietošanās, kā viens no ražošanas faktoriem, ietekmē ekonomiskās izaugsmes tempus, un tās iemesli ir darba apmaksas starptautiskās atšķirības. Neoklasiskās pieejas piekritēji, saskaņā ar kuru katrs cilvēks saņem un patērē sava darba gala produktu, uzskata, ka emigrācija noved pie pieņemošās valsts labklājības izaugsmes, un valsts ekonomiskā attīstība, no kuras emigranti nāk, paliek tāda pati, vai katrā ziņā nepasliktinās.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1127773
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register