Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:338189
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.05.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Poēmām „Iliāda” un „Odiseja”, par kuru autoru uzskata aklu vecu vīru Homēru, bija milzīga, nesalīdzināma ietekme uz visu antīkas kultūras vēsturi, un vēlāk arī uz jaunā laika kultūru. Milzīga šo poēmu autora meistarība, to laikmetīgums, krāsainība un kolorīts vēl joprojām piesaista lasītāju, neskatoties uz ilgu laiku, kas atdala mūs no tām. Diemžēl daudzi ar Homēra poēmām saistīti jautājumi vēl nav atrisināti, un diez vai būs kādreiz atrisināti. Īpaši ass ir jautājums par šo poēmu autorību, bet patiešām nekā noteiktā uz šo jautājumu atbildēt nevar, kā nevarēja atbildēt arī pirms simts un tūkstoš gadiem.
Homēra poēmu darbība attīstās varoņu un dievu vidū. Tie pirmie dzīvo uz zemes, ceļo pa jūrām, pie viņiem no Olimpa virsotnes nokāp dievi. Reizēm dievi parādās savā senā zoomorfā izskatā, piemēram, par putni pārvērtusies Atēna. Dievi diktē savu varu varoņiem. Viņi redz sapņus, vēro putnu lidojumu, zīmes upurēšanas laikā, saskatot tajās dievu varas izpausmi. Atšķirībā no „Iliādas” dieviem, „Odisejas” dievi kļūst par tikumības, labā un taisnīguma sargiem.
Pamata „Iliādas” tēma ir poēmas par Ilionu, tas ir, Troju, - Ahilla dusmas, ko izraisīja viņa strīds ar Agamemnonu. Šim notikumam bija likumīgas sekas Trojas iedzīvotājiem un grieķiem. „Iliāda” ir kara-varonīga epopeja, kurā pirmā vieta pieder stāstam par notikumiem.
Otrā „Homēra” poēma – „Odiseja” ir pasakaini-piedzīvojumu un sadzīves epopeja, kurā stāstam par cilvēku ir priekšroka pār stāstam par notikumiem. „Odiseja” ir poēma par Odiseja atgriešanos. Pēc Trojas iekarošanas Odisejs, „gudrais … vīrs, pilns ar dažādo un prātīgo padomu nodomiem”, desmit gadus nevar atgriezties savā dzimtenē, Itakas salā.
Tāpat kā stāstu par Ahilla dusmām, vēstījumu par Odiseju stāsta pati Mūza, pie kuras ir vērsta poēmas ievaddaļa.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,48 €
Work pack Nr. 1132121
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register