Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:922783
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.11.2020.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 12 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Teorētiskā daļa    4
1.  Vispārējais dzeramā ūdens raksturojums    4
2.  Neorganisko ķīmisko vielu ietekme uz dzeramo ūdeni    5
2.1.  Ūdeņraža jonu koncentrācija (pH)    5
2.2.  Dzelzs (Fe)    5
2.3.  Cietība    5
2.4.  Nitrāti (NO3) un nitrīti (NO2)    6
2.5.  Hlorīdjoni (Cl-)    6
2.6.  Fosfātjoni (PO43-)    6
2.7.  Sulfātjoni (SO42-)    6
  Praktiskā daļa    7
3.  Ūdens kvantitatīvā analīze    7
3.1.  Kopējā cietība    7
3.2.  Dzelzs koncentrācija    7
3.3.  pH līmenis    8
3.4.  Nitrātu un nitrītu koncentrācija    8
3.5.  Hlora koncentrācija    8
3.6.  Fosfātu koncentrācija    9
  Jonu kvalitatīvā noteikšana    10
4.1.  Kalcija joni    10
4.2.  Dzelzs joni    10
4.3.  Organiskās vielas    10
4.4.  Hlora joni    10
4.5.  Sēra joni    10
4.6.  Sulfātjoni    10
  Iegūto rezultātu analīze    11
5.1.  Ūdens kvanitatīvās analīzes rezultāti    11
5.2.  Jonu klātbūtne ūdenī    11
  Laboratorijas eksperimentu rezultātu aprēķināšana    11
  Secinājumi    13
  Izmantotā literatūra    14
  Pielikums    15
Extract

Secinājumi
Iepazīstoties ar literatūras avotiem par dzeramā ūdens kvalitāti, noteiktajām normām un to nodrošināšanu, kā arī veicot praktiskus mēģinājumus dzeramā ūdens sastāva un kvalitātes noteikšanai, iespējams izdarīt vairāku secinājumus.
1. Ministru kabinets ir izstrādājis noteikumus, kur stingri definēts, kas ir dzeramais
ūdens un kādas vielas un piemaisījumus tas var saturēt. Šī informācija norādīta Ministru kabineta 2017. gada 14. novembra noteikumos Nr. 671. “Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība”. Šo noteikumu ievēršanu kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests un Veselības inspekcija.
2. Ūdens ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, tāpēc dzeramā ūdens kvalitātes nodrošināšana ir ļoti svarīgs process, par ko atbild pašvaldības, uzņēmumu un saimniecību īpašnieki.
3. Dažādu jonu un vielu piemaisījumu klātbūtne var mainīt ūdens izskatu, garšu, smaržu un atstāt nopietnu ietekmi uz cilvēka veselību, kā arī nodarīt bojājumus dažādām iekārtām, kurās izmantots ūdens.
4. Praktiski nosakot dzeramā ūdens kvalitāti Ābeļu pagastā tika izmantotas 3 metodes – testēšana ar stripiem, laboratorijas eksperimenti un tilpuma analīze. Laboratorijas eksperimenti uzrādīja, vai ūdens satur konkrētos jonus, bet ar stripu palīdzību varēja noteikt aptuvenu konkrēto jonu koncentrāciju. Tomēr izmantojot tilpuma analīzi varēja visprecīzāk noteikt nepieciešamo lielumu – ūdens kopējo cietību.
5. Kopējā cietība krāna ūdenī ir augstāka nekā akas ūdenī, kas ir neierasta parādība, To var izskaidrot ar faktu, ka cietais ūdens no akas izskalojies ar lietus ūdeņiem, bet trubas, pa kurām ūdens pienāk uz krānu nav tīrītas, un tur saglabājušās kalcija un magnija nogulsnes, kas padara no akas plūstošo ūdeni cietāku.
6. Kopumā dzeramais ūdens Ābeļu pagastā atbilst kvalitātes prasībām, tomēr paaugstinātais pH līmenis uzrāda, ka ūdens ir sārmains.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register