Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:470677
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.04.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Šis vārds – “Dziesmu svētki” - modina skaistas, gaišas atmiņas par pagājušiem laikiem, tas spārno mūs vēl tagadnē un būs sauklis, kas mūsu tautu vienos arī nākotnē.
Svinību norisēs saskatāma liela dažādība, jo katri dziesmu svētki atspoguļo gada raksturīgākos apstākļus un vajadzības ļaužu dzīvē.
Cilvēki ar šo svētku palīdzību it kā paceļas pāri ikdienas pelēcībai un raizēm, it kā ieiedami kādā pilnīgākā, cēlākā, dievestības apdvestā pasaulē. Dziedāšana, tāpat kā dejas ir latviešu kultūras neatņemama sastāvdaļa. Raksturīgi arī tas, ka katrām latviešu svinībām ir savas īpatnējas dziesmas melodijas.
Šodien latviešu tautas garīgo un kultūras dzīvi ietekmē daudzas svešas strāvas un ideoloģijas, kas nav labvēlīgas latviešu dzīves ziņas un tradīciju uzturēšanai, saglabāšanai un attīstīšanai.
Protams, nevienas tautas tradīcijas nepaliek laika gaitas neskartas, bet tomēr, vērojot latviešu tautas dzīvi šodien, ir redzams, ka latviskā mantojuma attīstība ir mūsu rokās.
Lai saglabātu senās kultūras vērtības, kas raksturīgas tikai latviešu tautai, ik pēc četriem gadiem (sākot ar 1888. gadu) tiek rīkoti “Dziesmu un deju svētki”.
Ja ikviens latvietis iepazītos ar savas tautas senajām paražām, dziesmām, to sākotnējo nozīmi un pārmaiņām laika gaitā, tad, mūsuprāt, šīs zināšanas veidotu drošu un pareizu pamatu tādas latviešu dziesmas kopšanai, kāda iespējama mūsdienās un reizē nodrošinātu šo tradīciju turpinājumu nākotnē.
Atbilde liekas elementāra – cilvēku mīlestībā uz dziesmu.
Šādu sarīkojumu “izgudrojuma” pirmtiesības, kā to liecina mūzikas vēsture, pieder Vācijas un tās tuvāko kaimiņzemju – Šveices un Austrijas koriem, koru biedrībām. Tautas karnevālu pamatelements – visu dalībnieku manifestējošs gājiens, bruņinieku un viduslaiku dziedoņu muzikālās sacensības forma – atsevišķu koru savstarpējās “cīņas” (“dziesmu karš”) ir tie obligātie komponenti, kas apvij sarīkojuma centrālo notikumu – kopkora muzicēšanu. Viens no pirmajiem, grandiozākajiem šāda veida Rietumeiropas kora kultūras (un reizē kora skaņdarbu) augsti attīstīto sasniegumu apliecinājums ir vācu koru dziesmu svētki pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register