Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:130183
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.01.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Nav iespējams īsti noteikt, kad sākās sieviešu brīvības kustība. Ideja par problēmām, kas skar sievietes pasaulē, kur dominē vīrieši pastāvēja jau sen. Ir zināms, ka jauns feminisma vilnis sākās 20 gadsimta 60 gados. Daudzas britu feministes par tādām kļuva darbojoties citās pretošanās kustībās (radikālās studentu, pretkara, pret kodolieročiem utt.)
Feminisma sākumu ir grūti noteikt, jo laika gaitā ir pazudušas ziņas par tā pirmsākumiem. Sieviešu tiesību aizstāvības pirmsākumi ir meklējami Francijā 19 gadsimta beigās. 1792. gadā tiek izdota Mary Wollstonecrafts grāmata A vindication of the Rights of Womens. Tas notiek apgaismības laikā, un tā pamatā ir tā laika idejas par vienlīdzību, racionalitāti un autonomiju. Autore norāda, ka saprātam nav dzimuma, līdz ar to arī sievietēm ir tiesības uz izglītību un tām ir tiesības uz intelektuālu izaugsmi. Vēlākajos gados , kad tiek norādīts, ka abiem dzimumiem ir saprāts , Mills pievieno prasību, ka arī sievietēm tāpat kā vīriešiem ir jābūt tādām pašām pilsoņa brīvībām un ekonomikas iespējām kā vīriešiem. Kā galvenais arguments tiek minēts tas, ka sievietes vienlīdzība ir atkarīga no sociālajām barjerām nevis no dabiskajām atšķirībām starp abiem dzimumiem.
Tagad feminisma teorija ir plaši attīstījusies. 20.gs. 70. gados bija vēl iespējams izsekot feminisma domai kā veselumam, gūt pār to pārskatu vai pat detalizētu informāciju. Tagad tas vairs nav iespējams. lai arī dažas feministes, īpaši 20. gs. 70. gados , mēģināja izveidot visaptverošu sintēzi , lai izvērtētu sieviešu apspiešanas vispārīgumu, vēlākās teorijas koncentrējās uz sociālās dzīves vai kultūras izpausmju specifiskiem aspektiem vai arī uz noteiktu teoriju specifisku izmantošanu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register