Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:115598
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.08.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Rakstīt par Džonu Loku izvēlējos viena iemesla dēļ, viņš ir teicis, ka bērns piedzimst kā blata laba un visu apgūst augošās dzīves pieredzes laikā. Sendomātājs bija pārliecināts, ka visa informācija tiek iegūta caur pieredzi balstoties uz sajūtām, un līdz ar to norisinājās asi strīdi starp empīriķiem un racionālistiem, kas uzskatīja, ka tikai ar prātu var nonākt pie patiesām zināšanām. Pēc racionālistu pārliecības prāts nav empīriskās pieredzes faktu rezumējums, bet gan idejas apjēgšana (redzēšana, saprašana). Galvenie strīdi risinājās par zināšanu krātuvi - prātu, empīriķiem tas ir tukšs dzimšanas brīdī, racionālistiem dabas dots un jau ar iedzimtām idejām.
Es piekrītu tam, ka pasaules izpēte balstās uz uztveri caur sajūtām. Cilvēka dzīves lapa tiek aprakstīta mācoties, apgūstot sabiedrības un arī atstāto iepriekšējo paaudžu pieredzi, aktīvi darbojoties. Bet tā lapa nav balta, tajā glabājas ģenētiskā informācija. Bērns tomēr pārmanto kādas noteiktas īpašības no saviem vecākiem (pārmantotas īpašas fiziskās pazīmes un rakstura specifiskās īpatnības). Bet tomēr, cilvēka personība veidojās kā psiholoģisko īpašību kopums, un tajā neietilpst tikai sajūtas un uztvere.
Džons Loks ir centies pārliecināt par to, ka cilvēkā nav nekā pirms viņš nav pieredzē visu apguvi, bet lielākoties domātāja pierādījumi balstījās uz lietā, ko cilvēkam tiešām ir vispirms jāiemācās, kā, piemēram, aprēķināt matemātiskus uzdevumu, zināt, kas ir labais un ļaunais utt. Es uzskatu, ka cilvēkā tomēr pastāv dabas dotas sapratnes spējas. Jo, lai visu iemācītos, ir jāizprot, kam tas vajadzīgs protams, arī šo varētu piedēvēt, un kā to arī Loks dara, ka tas ir iegūts pieredzes laikā, a apriori. Un kur bērns zina par pamatemocijām? …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,48 €
Work pack Nr. 1116012
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register