Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:362877
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.06.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
Extract

Džonatana Svifta (1667-1745), Īrijas galvaspilsētā Dublinā dzimuša anglikāņu garīdznieka, lieliskais darbs ,,Gulivera ceļojumi” (1726) pirmo reizi publicēti anonīmi ar nosaukumu „Lemjuela Gulivera, sākumā ķirurga, vēlāk vairāku kuģu kapteiņa, ceļojumi pie dažādām tālām pasaules tautām”. Šī grāmata ir gan ceļojuma piezīmju un utopiskās literatūras parodija, gan satīra par autora laika Angliju un Eiropu - tā ļoti asi šaustīja visas cilvēces dažādos netikumus, iegribas un muļķības.
Svifts darbojās par toriju valdības politisko žurnā­listu Londonā un cerēja, ka tiks paaugstināts par bīskapu. Taču viņa darbs „Mucas pasaka”, kas bija asa satīra par sašķeltās baznīcas iekšējām nesaskaņām, aizvainoja Jorkas arhibīskapu, un gaidītā paaugstinā­juma vietā 1713. gadā karaliene Anna viņu iecēla par Dublinas Svētā Patrika katedrāles dekānu. Sviftu tāda nepateicība aizvainoja, un viņš jauno norīkojumu uzskatīja par izsūtījumu trimdā.
Vai var uzskatīt par nejaušību, ka Gulivera piedzīvo­jumu stāstītājs - godīgs, labi izglītots, vienkāršs un vaļsirdīgs kuģa ķirurgs - no labsirdīga cilvēka pamazām pārvēršas mizantropā? Četri ceļojumi ir naivā Gulivera pakāpeniska iepazīšanās ar cilvēku dabu: sīkumainu naidu gan politikā, gan personiskajās attiecībās, fizisku un garīgu notrulināšanos, intelektuālus maldus un vispārēju izvirtību. Pamazām cilvēki Guliverā izraisa aizvien lielāku pretīgumu, viņš saskata, ka tie ir bez­idejiski, fiziski un garīgi samaitāti, un galu galā identificē viņus ar atbaidošajiem jehūziem.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register