Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:346472
 
Evaluation:
Published: 26.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 17 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  E- komercija    5
1.1.  E- komercijas jēdziens    5
1.2.  E- komercijas vēsture    6
1.3.  E- komercijas tiesiskā vide    7
1.4.  E-komercijas klasifikācija    8
1.5.  E-komercijas organizēšanas un veicināšanas līdzekļi    10
1.6.  E-tirgus sadalījums pa sfērām atkarībā no ienākumu avotiem    12
2.  Interneta veikali    14
2.1.  Interneta veikalu klasifikācija    14
2.2.  Interneta veikalu perspektīvas un attīstības prognozes    19
2.3.  Interneta veikali, kuros var norēķināties ar Hansbankas internetbanku    21
2.3.1.  Dažu populārāko interneta veikalu apraksts    22
2.3.2.  Tirgotājiem: kā pieslēgties    24
3.  E-komercijas attīstības tendences Latvijā un faktori, kas to ietekmē    27
3.1.  Interneta vides attīstība Latvijā    27
3.1.1.  Interneta attīstības faktori    27
3.1.2.  Nākotnes vīzijas    29
3.2.  Informācijas tehnoloģiju izmantošana uzņēmējdarbībā 2005. gadā    32
3.3.  E-komercijas risinājumus izmantojošie uzņēmumi    35
3.4.  Aptauja par E-komerciju    37
  Secinājumi un priekšlikumi    40
  Bibliogrāfisko norāžu saraksts    42
Extract

Nenoliedzami, informācijas sabiedrība ir tas, kas mūsdienās attīstās visstraujāk. Burtiski nepārtraukti šajā sfērā tiek atklātas kādas novitātes, tehnoloģijas un to jaudas tiek uzlabotas, tādejādi ceļot efektivitāti biznesā notiekošajiem procesiem. Tagad arī Latvija ir pietiekami datorizējusies nācija, maz ir tādu cilvēku, kuri savā darbā un dzīvē neizmantotu datorus un internetu. Jau vairāk kā 75% komersantu izmanto internetu, bet tomēr tā piedāvātās plašās iespējas ir apguvuši tikai neliela daļa, pārsvarā lielie uzņēmumi, kuru darbinieku skaits sniedzas pāri simtam. Kā rāda statistika, Latvijā uzņēmēji neuzticas e-komercijai, bet tendence ir tāda, ka tuvākajā laikā Latvija varētu panākt vidējo ES valstu līmeni šajā jomā. Arī cilvēki nav gatavi tik radikālām pārmaiņām, lai iepirktos internetā, nemaz nestaigājot pa veikaliem, kas ir daudzu cilvēku neatņemama dzīves sastāvdaļa. Ja interneta veikali vēl visas sabiedrības vidū nav guvuši atzinību, tad internetbankas to ir panākušas. Cilvēki uzticas to drošībai un labāk izvēlas veikt pārskaitījumus sēžot mājās pie datora, nevies iet uz banku un stāvēt garajās rindās.
E-komercija attīstās ļoti strauji, tirgū ienāk jauni uzņēmumi, kas ir gatavi konkurēt ar jau esošajiem. Tirgū paliek tas, kuram tehniskais un programmiskais nodrošinājums ir augstākā kvalitātē, tomēr paredzams, ka ar laiku šie faktori būs vienlīdz labā līmenī visiem tirgus līderiem. Šajā darbā aprakstīšu e-komerciju un tās attīstības tendences un perspektīvas Latvijā, jo e-komercija tomēr uzņēmumiem ir laba iespēja gūt peļņu iesaistoties šajā uzņēmējdarbības nišā. Izmantojot internetu visi procesi notiek daudz ātrāk, tātad arī informācijas apmaiņa notiek nesalīdzināmi lielākos ātrumos un apjomos, un kā zināms „laiks ir nauda”.
Arī valdības cenšas ieviest Interneta un datortehnoloģiju risinājumus, ar kuru palīdzību varētu sniegt labākus pakalpojumus iedzīvotājiem, samazinātu birokrātiju. Tā 2001. gadā Latvijas Republikas Ekonomikas Ministrija apstiprināja “Koncepciju pa Elektronisko Komerciju”, kurā tika definētas valsts nostādnes attiecībā uz e-komercijas attīstību Latvijā.
Šī tēma ir ļoti aktuāla, jo pamazām tiek izskaustas tās darbības, kuras ir neefektīvi darīt neizmantojot internetu, jo tās aizņem daudz laika. Jebkurš no mums ar e-komerciju satiekas ikdienā, jo izmantojot internetu gandrīz nav iespējams izvairīties no tā, ka tiks piedāvāta iespēja kaut ko iegādāties. Kaut vai par piemēru var ņemt, populārākā Latvijas interneta portālu www.draugiem.lv, kurā jāmaksā (ar īsziņu vai pārskaitījumu), lai saņemtu kādu no piedāvātajiem pakalpojumiem.
Kvalifikācijas darbs sastāv no 3 nodaļām, kurās tiek aprakstīts, kas ir e-komercija, tās vēsture, klasifikācija, attīstības perspektīvas Latvijā, kā arī pētīta viena no lielākajām un svarīgākajām e-komercijas sastāvdaļām-interneta veikali.
Darba tapšanas procesā galvenokārt izmantoti interneta resursi, jo, kā strauji augošai nozarei, e-komercijai, lai to pētītu nepieciešami paši jaunākie avoti, kas ir atrodami pārsvarā globālajā tīklā.
E-komerciju (e-commerce) definē kā darījumu veikšanu izmantojot informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju līdzekļus. Šis termins mūsdienās ir organiski saaudzis ar Internetu un Web tehnoloģijām.
E-komerciju var izmantot savā biznesā gan tradicionālie, gan jaunās ekonomikas uzņēmumi.1
Elektroniskais bizness ir uzņēmējdarbības un visu saistīto procesu veikšana balstoties uz informācijas tehnoloģijām un Internetu.
E-komercija ir darījumu veikšana izmantojot Internetu un telekomunikācijas. Tātad e-komercija ir tikai neliela elektroniskā biznesa sastāvdaļa. E-komercijas pamatā ir darījumu veikšana bez fiziska kontakta izmantojot informācijas tehnoloģijas, lai apmainītos ar informāciju par darījumu. E-komercija ietver preču un pakalpojumu tirdzniecību Internetā, kā arī mārketinga un citas aktivitātes, kas sekmē preču pieprasījuma un pārdošanas veicināšanu, uzņēmuma mērķu sasniegšanu, klientu servisa atbalstu un daudzas citas aktivitātes.
E-komercija veidojas, ja eksistē sekojošie priekšnosacījumi:
Interneta un telekomunikāciju pieejamība. Interneta izplatība ir viens no svarīgākajiem elektroniskās komercijas attīstības priekšnosacījumiem, jo lielākā daļa darījumu tiek veikti ar Interneta starpniecību. Interneta izplatība lielā mērā raksturo kopējo valsts attīstības līmeni, jo vislielākais Interneta lietotāju skaits ir attīstītākajās valstīs. Interneta pieejamība 24 stundas dienā un 7 dienas nedēļā no jebkuras pasaules valsts sekmē plašāka tirgus pieejamību e-komercijas risinājumu ieviesējiem.
Vērtību dematerializācija. Informācija un zināšanas kļūst arvien vairāk nepieciešamas, lai mūsdienas uzņēmums būtu konkurētspējīgs, tāpēc jaunas tehnoloģijas, informācija un zināšanas ir kļuvuši par vienu no vērtīgākajiem resursiem – šie resursi daļēji aizstāj materiālos resursus.
Izglītoti cilvēki. Bez izglītotiem cilvēkiem kā darba resursiem jaunu tehnoloģiju ieviešana un attīstība ir neiespējama, tāpat izglītoti cilvēki ir viens no uzņēmējdarbības attīstības pamatnosacījumiem. Un tāpēc izglītota sabiedrība ir
e-komercijas attīstības priekšnosacījums.
Globalizācija. Ar Interneta starpniecību var sniegt pakalpojumus pārdot preces jebkuram pasaules iedzīvotājam, kam ir piekļuve Internetam. Tas ir sekmējis tirgus liberalizāciju un daudziem uzņēmumiem ir iespēja piekļūt daudz plašākam preču un pakalpojumu noieta tirgum. Tā rezultātā palielinās konkurence un tirgus arvien vairāk tuvinās brīvā tirgus modelim, jo brīvā tirgus modelis balstās uz to, ka ir brīvi pieejama informācija par visām tirgū esošajām precēm.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register