Ēdiena kvalitāti lielākoties nosaka izmantotās izejvielas tā pagatavošanai. Mūsdienās izejvielu un produktu klāsts tirdzniecības vietās ir milzīgs. Lielo izvēli veicina jaunu trendu parādīšanās pasaulē un arī ražotāju velme konkurēt savā starpā. Svarīgi ir spēt izvērtēt izejvielu kvalitāti un nozīmi uzturā. Lai spētu izvērtēt šīs lietas ir jāzina, kādiem rādītājiem jāpievērš uzmanība un ko tie nozīmē.
Tiek izšķirtas piecas galvenās pārtikas produktu grupas:
o graudaugu produkti
o augļi un dārzeņi
o piens un piena produkti
o gaļa, zivis, kā arī citi olbaltumvielas saturoši produkti – olas, pākšaugi, rieksti un sēklas
o tauki un eļļas
(veselīgs uzturs, 2020)
Katrs produkts no šim grupām ir svarīgs veselīga uztura veidošanā un ir nepieciešams, lai organismā uzņemtu visus vitamīnus un minerālvielas. Iegādājoties tos ir nepieciešams pievērst uzmanību uzturvērtībai. Veidojot sava šķīvja saturu, viena ceturtā daļa jāatvēl olbaltumvielu saturošiem produktiem. (veselīgs uzturs, 2020) Šajā referātā sīkāk tiks aplūkotas zivis, to uzturvērtība, nozīme uzturā, kvalitātes kritēriji.…