Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:508830
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.10.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    4
  EIROPAS KOPIENAS IESTĀDES    5
  EIROPAS PARLAMENTS    8
  Ieceltie EOTK Kopējās asamblejas prezidenti (1952-1958)    11
  Ieceltie Eiropas Parlamenta prezidenti (1958-1979)    11
  Ievēlētie Eiropas Parlamenta prezidenti (sākot ar 1979.g.)    12
  EIROPAS PARLAMENTA DARBĪBA    13
  SECINĀJUMI    14
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    15
Extract

Eiropas Parlamenta pirmās vēlēšanas notika1979. gadā. Toreiz vēl Eiropas Kopienas valstu pilsoņi vispārējās tiešās vēlēšanās ievēlēja savu valstu deputātus, kuriem jāpārstāv iedzīvotāju intereses Eiropas līmenī. Vēlēšanas notiek ik pēc pieciem gadiem. Tas ir vēl viens svarīgs demokrātijas apliecinājums, ka ar tiešu vēlēšanu palīdzību ikviens pilsonis var paust savu attieksmi pret ES un deleģēt pārstāvjus darbam Parlamentā.
Ievēlētie deputāti sadalās pēc partiju interesēm, veidojot grupas. Patlaban lielākās ir Eiropas sociālistu un Eiropas Tautas partijas grupas. Eiropas Parlaments pēc savas darbības atšķiras no nacionāliem parlamentiem, jo tas nepieņem likumus, bet izpilda politisku konsultāciju un ieteikumu funkcijas. Kaut arī Parlamentam nav tik liela vara kā Ministru Padomei un Eiropas Komisijai.
Izvēlējos šo tēmu savam pastāvīgajam darbam, jo Latvijas ārpolitika patlaban ir galvenokārt koncertēta uz integrāciju Eiropas Savienībā. Nākotnē gaidāms referendums. Vēlējos ko vairāk uzzināt, kādas pārvaldes institūcijas ir ES un kādas ir to funkcijas.
Ministru Padome – Atrodas Briselē (sekretariāts), bet pati sapulcējas dažādās vietās pēc prezidējošās valsts ieskatiem un pēc vajadzības. Tās kompetencē ietilpst – pārstāvēt dalībvalstu intereses Eiropas Savienības procesā. Tā ir galvenā iestāde, kam deleģētas tiesības pieņemt lēmumus par saimnieciskām problēmām, tiesības koordinēt dalībvalstu nacionālo nostāju Kopīgajā ārlietu un drošības politikā, tieslietās un iekšlietās.
Patstāvīgo pārstāvju komiteja (Coreper) – sastāv no Dalībvalstu pastāvīgajiem pārstāvjiem (vēstniekiem), un tā, sākotnējo sarunu stadijā, palīdz Savienības (Ministru) Padomei risināt jautājumus, kas iekļauti tās dienas kārtībā (Komisijas iesniegtos priekšlikumus un dokumentu projektus). Tā ieņem centrālo vietu Kopienas lēmumu pieņemšanas sistēmā, kurā tā ir vienlaicīgi gan forums dialogam (patstāvīgo pārstāvju starpā, kā arī pārstāvju un attiecīgo valstu valsts iestāžu starpā), gan orgāns, kas veic politisko kontroli (nosakot galvenos darbības virzienus un vadot ekspertu grupu darbu). Faktiski tā ir sadalīta 2 daļās, lai nodrošinātu iespēju iedziļināties visos tai veicamajos uzdevumos. Coreper 1 sastāv no patstāvīgo pārstāvju vietniekiem, un Coreper 2 sastāv no pašiem patstāvīgajiem pārstāvjiem.
Eiropas Parlaments – ir 370 miljonu Savienības pilsoņu pārstāvju asambleja. Kopš 1979.gada tie tiek ievēlēti tiešās vispārējās vēlēšanās, un šodien kopējais Dalībvalstu pārstāvju skaits, atkarībā no to iedzīvotāju skaita ir 626. Parlamenta galvenās funkcijas ir šādas:
Tas izskata Komisijas priekšlikumus un ar dažādu procedūru starpniecību (kopējs lēmums, sadarbība, utt.) ir saistīts ar Ministru Padomi likumdošanas procesā;
Tam ir tiesības kontrolēt Savienības darbību, sakarā ar tā tiesībām apstiprināt iecelto Komisiju (un tiesībām to atcelt), kā arī ar rakstiskiem un mutiskiem jautājumiem, ko tas drīkst uzdot Komisijai un Padomei;
Tam kopā ar Padomi ir lēmējtiesības attiecībā uz budžetu, balsojot par to un kontrolējot tā izpildi.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register