Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:737705
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.03.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Krievvalodīgo minoritāte    5
2.  Pilsonības problēmas presē    6
3.  Mazākumtautību valodu lietojums privātajā sfērā    9
4.  Mazākumtautību valodu lietošana valsts iestādēs    10
5.  Valsts izglītība un mazākumtautību valodas    12
  Nobeigums    14
  Izmantotās literatūras saraksts    21
Extract

Pašreiz pasaulē nav tādu valstu, kurās līdzās pamattautībām nedzīvotu dažādas mazākumtautības.Arī Latvijā kopš seniem laikiem līdzās latviešiem un lībiešiem patstāvīgi ir dzīvojušas citu tautību pārstāvji. Latvijā mājvirtu atradušas vairākas tālu dzīvojušas etniskās grupas. Kaut arī culvēku skaits šajās grupās ir neliels, arī tām ir sava nostāja un nozīme vēsturiskajos procesos. Starp visām nacionālajām grupām pastāv lielas atšķirības gan valodas, gan kultūras ziņā, taču tām ir arī daudz kas kopīgs – nelielais cilvēku skaits un līdzīgie likteņi Latvijā.
Jau drīz pēc Latvijas valstiskās neatkarības atgūšanas attiecībā uz visu tautību Latvijas iedzīvotājiem tika deklarēta starpnacionālā kopdarbību un integrāciju veicinoša politika. Tikai pēc ilgajiem padomju okupācijas gadiem daudzi cilvēki pirmoreiz atskārta , cik nosacīti tiek lietots jēdziens “krievvalodīgie”, attiecinot to uz visiem latviski nerunājošiem iedzīvotājiem.
Mūsu dienās svarīga nozīme ir etniskās saskaņas nodibināšanā un pastāvēšanā ir informācijai. Zināšanu trūkums rada bāzi aizpriedumiem un mītiem. Gan latviešu, gan cittautiešu sabiedrība ir maz informēta par notiekošu dažu tautību nelielajās grupās. Iespējams, ka ir samērā maz cilvēku, kuri zina, kas bija Maikapara nama īpašnieks, to, ka pirmskara Latvijā pastāvēja kaukāziešu biedrības. Rīgā darbojas mulla.
Lai gan pieņemts plaši diskutēt par mazākumtautībām un to tiesībām, nevienā dokumentā nav noteikts, kas īsti ir mazākumtautības Latvijā.
Pilnīgu izskaidrojumu, kas tad īsti ir mazākumtautības Latvijā un ar ko tās atšķiras no majoritātes jeb titulnācijas, nav atrodams nevienā likumdošanas aktā. Pasaulē ir dažādas valstis un dažādas pieejas mazākumtautību jautājumam pat šķietami vienotajā Eiropas Savienības telpā.
“Pēc Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta sniegtās informācijas, 1992. gadā pieņemtajā ANO Deklarācijā par personu tiesībām, kas pieder pie nacionālajām, etniskajām, reliģiskajām vai lingvistiskajām minoritātēm, nav dota minoritātes definīcija.

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register