Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:415562
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.06.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 1 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads   
1.  Tiesas spriedumu izpilde   
2.  Tiesas spriedumu piespiedu izpilde   
2.1.  Kas ir piespiedu izpildes līdzekļu veidi   
  Nobeigums   
Extract

Tiespsiholoģiskās ekspertīzes vardarbīgo noziegumu gadījumos.

Pašreizējā situācijā Latvijā vardarbīgo noziegumu izmeklēšanas procesā parasti apsūdzētajam tiek noteiktas tiesu psihiatriskās ekspertīzes, lai noskaidrotu, vai viņš spēj vadīt un kontrolēt savas darbības inkriminētā nozieguma un izmeklēšanas laikā. Ja cilvēks spēj vadīt un kontrolēt savu darbību, viņš tiek tiesāts, tiesai nosakot attiecīgu soda veidu un mēru. Taču notiekot seksuāli vardarbīgam noziegumam vai incestam, nepietiekami ir tikai noskaidrot, ka personība formāli ir psihiski vesela, tātad pieskaitāma.
Dažādu faktoru, audzināšanas u.c. iedarbības dēļ cilvēkā var rasties delinkventas un deviantas uzvedības formas, attīstīties pedofilija, sadisms, mazohisms u.c. Šāda personība var izciest tiesas noteikto sodu, atgriezties brīvībā un turpināt noziedzīgo darbību.
ASV, Kanādā, Austrālijā un citās valstīs praktizē uzbrucēja psiholoģisko izpēti, darbības motīvu analīzi un pat ārstēšanu, kas var notikt ieslodzījuma vietā. Latvijā pēdējo 10 gadu laikā, kopš nodarbojos ar tiesu ekspertīzēm, man nav zināms gadījums, kad seksuālā vardarbībā apsūdzētais būtu pakļauts psiholoģiskai izpētei. Pārsvarā notiek tiesu psiholoģiskās (TPE) vai arī kompleksās tiesu psiholoģiskās un psihiatriskās ekspertīzes (KTPPE) cietušajiem vai lieciniekiem vardarbīgo noziegumu gadījumos.
Kompleksās KTPPE nosaka gadījumos, ka rodas šaubas par ekspertējamā pieskaitāmību, turklāt būtiski ir rīcības motivācijas faktori. Tas notiek oligofrēnijas pacientiem, respektīvi – iedzimtas dažādas intensitātes pakāpes garīgās atpalicības gadījumos tā var ietekmēt ekspertējamā spēju saprast vai uztver apkārtējo situāciju, pareizi liecināt un izvēlēties savas rīcības mērķus, kā arī apzināties to sekas.
Nereti KTPPE apskata robežstāvokļu pacientus ar neirotiskām funkcionālām novirzēm psihē, emocionālajā gribas sfērā; akcentuācijas, respektīvi – saasinātu dažu rakstura īpašību, emocionālo reakciju pastiprinātu ievainojamību personības vērtību hierarhijā, kā arī patoloģisko raksturu vai psihopātiju gadījumos, īpaši delinkvento pusaudžu noziegumos.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register