Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:344819
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.11.2008.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IZMANTOTIE SAĪSINĀJUMI    3
  IEVADS    4
1.  LĪGUMA JĒDZIENS    5
2.  FAKTORINGA ATTĪSTĪBA UN JĒDZIENS    7
3.  FAKTORINGA LĪGUMS: FORMA UN SASTĀVDAĻAS    10
3.1.  Faktoringa līguma forma    10
3.2.  Faktoringa līguma sasTĀVDAĻAS UN SATURS    11
3.3.  Faktoringa līguma ĪPATnĪBA: regresa tiesības    13
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    20
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    22
Extract

1. LĪGUMA JĒDZIENS
CL 1511. pants sniedz šādu līguma definīciju: „Līgums plašākā nozīmē ir ikkatra vairāku personu savstarpēja vienošanās par kādu tiesisku attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu. Līgums šaurākā, šeit pieņemtā nozīmē ir vairāku personu savstarpējs ar vienošanos pamatots gribas izteikums, kura mērķis ir nodibināt saistību tiesību”. Tāpat, apskatot definīcijas, ko sniedz dažādas vārdnīcas un enciklopēdijas, secinājums ir viens – tās visas piedāvā pēc būtības identisku līguma definīciju, proti, tā ir saucama vienošanās divu vai vairāku personu starpā noteiktas saistību tiesības nodibināšanai.
Lai arī būtība līgumam ir viena, tomēr mūsdienās sastopami dažādi līgumu veidi, kur katram ir savs mērķis un izteiksmes forma. Tas tādēļ, ka, laikam ejot, mūsdienu sabiedrība kļūst arvien izglītotāka un apzinīgāka savu tiesību izpratnē, to aizsardzībā un civiltiesisko attiecību korektā noregulēšanā.
Tā kā līgums ir saistību uzņemšanās, tas nevar pastāvēt bez gribas izteikuma. CL 1511. pantā dotā līguma definīcija paredz pušu tiešu gribas izpaudumu, tai jābūt apzinātai un tieši izteiktai, jo persona, noslēdzot līgumu, rada konkrētas tiesiskas sekas sev un iesaistītajai pusei. CL 1405.p. paredz, ka: „Lai darījumam būtu tiesīgs spēks, ir vajadzīgs, lai tā dalībniekiem būtu tiesību spēja un rīcības spēja; darījumi, ko taisījušas tiesību vai rīcības nespējīgas personas, nav spēkā.” Attiecīgi, jebkurai personai, kas ir izteikusi savu gribu nodibināt līgumattiecības ar citu personu ir:
1) jāpiemīt tiesībspējai – spējai būt par tiesību un pienākumu subjektu (CL 1406.p.);
2) jāpiemīt rīcībspējai – tiesību subjekta spēja patstāvīgi iegūt un realizēt tiesības un pienākumus (CL 1408.p.).
Līgums ir uzskatāms par tiesisku darījumu un kā tādam tam ir jāpiemīt konkrētām sastāvdaļām, bez kurām līgums netiks uzskatīts par spēkā esošu. Civillikums paredz, ka tiesiska darījuma sastāvdaļas ir vai nu būtiskas vai dabiskas, vai nejaušas (CL 1469.p.). Būtiskās sastāvdaļas ir viss tas, kas nepieciešams tā jēdzienam un bez kā arī pats nodomātais darījums nav iespējams. Tādēļ tādās darījuma būtiskās sastāvdaļās neko nevar pārgrozīt pat arī pusēm savstarpēji vienojoties (CL 1470.p.). Dabiskas ir tās darījuma sastāvdaļas, kuras, ja darījums noslēgts tā būtiskos pamatos, ir jau pēc likuma tā tiešās sekas. Tādēļ šīs sastāvdaļas saprotamas pašas par sevi, arī bez sevišķas norunas, bet tās var atcelt vai grozīt ar sevišķu vienošanos, kura jāpierāda tam, kas uz to atsaucas (CL 1471.p.). Nejaušas darījuma sastāvdaļas ir darījuma tiešo seku (1471.p.) paplašinājumi vai aprobežojumi, kā arī tā blakus noteikumi. Te pieder nosacījumi, termiņi un uzlikumi (CL 1472.p.).
Runājot par līguma formu, civillikums dod iespēju izvēlēties to noslēgt mutiski vai rakstiski, norādot, ka rakstiskai formai obligāts raksturs ir vienīgi likumā noteiktos gadījumos, piemēram, ja līgums jāieraksta zemes grāmatā (CL 1483.p.) vai tam nepieciešama notariāla apliecināšana (CL 1474.p.).

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register