Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:805403
 
Evaluation:
Published: 09.01.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Galvenie atmosfēras piesārņojuma avoti un piemaisījumi    4
  Smogs    8
  Āzijas smogs un tā ietekme uz Eiropas klimatu    9
  Smogs un globālā sasilšana    10
  Londonas smogs    11
  Smoga trauksme    12
  Gaisa piesārņojuma izraisītās slimības un ietekme uz cilvēka veselību    13
  Fakti, kas liek aizdomāties    15
  Gaisa piesārņojums un Eiropas Savienības politika    15
  Izmantotā literatūra    17
Extract

Katru dienu gaisā nokļūst sīkas daļiņas un gāzes (kopā pazīstami kā piesārņotāji), ko rada rūpnieciskā darbība, tai skaitā enerģijas ražošana un preču izgatavošana, transports, īpaši gaisa un ceļu transports, ēku apkurināšana, atkritumu apstrāde un lauksaimniecība, sevišķi pārmērīga mēslošanas līdzekļu un dzīvnieku mēslu lietošanas dēļ.
Daži piesārņotāji gaisā reaģē ar ūdeni un veido vājas skābes (piem., sērskābi vai slāpekļskābi). Gaisa masām paceļoties augšup un atdziestot, tajās esošie tvaiki kondensējas un veido mākoņus. Lietus laikā lejup nākošais ūdens ir skābs, un to sauc par „skābo lietu”. Nonākot uz zemes, daži piesārņotāji (piemēram, amonjaks, slāpekļa oksīdi) pēc tam var augsnē reaģēt ar ūdeni un izraisīt procesu, kas pazīstams kā eitrofikācija - ar jēdzienu "eitrofikācija" apzīmē apstākļus, kad ūdenstilpē, pateicoties biogēno elementu (slāpekļa, fosfora, silīcija savienojumi) satura pieaugumam, ievērojami palielinās bioloģisko procesu intensitāte, kas vispirms novērojama kā aļģu attīstība, organiskās vielas uzkrāšanās un kopumā noved pie ievērojamas ūdens kvalitātes pasliktināšanās.
Kopumā gaisa piesārņošana var būtiski ietekmēt klimatu – izraisīt siltumnīcas efektu un globālo sasilšanu, kā arī izraisīt ozona slāņu samazināšanos.
Gaisa piesārņojums atstāj būtisku ietekmi arī uz dzīvo un nedzīvo dabu ( augu, koku un lauksaimniecības sakņaugu augšanu, cilvēka izmantojamiem materiāliem), kā arī ietekmē cilvēka veselību gan tiešā, gan pastarpinātā veidā. 20.gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados vides piesārņojuma līmenis bija paaugstinājies tik tālu, ka jau tieši apdraudēja cilvēku veselību. Piemēram, 1952.gadā, temperatūras inversijas laikā bezvēja periodā, smogs Londonā izraisīja aptuveni 2000 cilvēku nāvi. Sešdesmitajos gados zinātnieki jau brīdināja par skābo lietu postošo ietekmi uz dabu, bet valstu varas struktūras attiecīgos lēmumus pieņēma tikai tad, kad dažos Skandināvijas un Kanādas rajonos skābo lietu dēļ bija gājis bojā viss dzīvais pat vairāk nekā 30% ezeru.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register