Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:519535
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.10.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Galvas smadzenes    4
2.  Smadzeņu stumbrs    5
3.  Iegarenās smadzenes    6
4.  Smadzenītes un smadzeņu tilts    9
5.  Četrkalne un smadzeņu kājiņas    12
6.  Redzes pauguri    14
7.  Lielās smadzeņu puslodes    15
8.  Lielo pusložu rievas un krokas    17
9.  Lielo pusložu garoza    18
10.  Dažādu smadzeņu garozas apvidu nozīme    20
11.  Smadzeņu baltā viela    22
12.  Smadzeņu ventrikuļi    23
13.  Vadīšanas ceļi    24
  Nobeigums    25
  Literatūras saraksts    26
Extract

Visā dzīvajā dabā nav sarežģītāka un pilnīgāka orgāna par cilvēka galvas smadzenēm . Cilvēkam par savu stāvokli , par savu varu pār dzīvo un nedzīvo dabu jāpateicas tieši smadzenēm . Galvas smadzenes regulē visus organisma fizioloģiskos procesus un visas cilvēka reakcijas , izstrādā arvien jaunas un pilnīgākas to formas . Ar savām funkcijām un struktūru cilvēka smadzenes krasi izceļas visu citu dzīvnieku smadzeņu starpā .
Tās ir vispilnīgāk izstrādātais augstākās nervu darbības aparāts ar vissarežģītāko uzbūvi . Galvas smadzenes ir augsti organizēta vienība , ko veido miljardi nervu šūnu un šķiedru ar stingri noteiktu izvietojumu un funkciju .
Cilvēka galvas smadzeņu spēcīgā attīstība neapšaubāmi liecina par viņa augsto garīgo attīstību . Bet tikai pēc smadzeņu lieluma un uzbūves vien vēl nevar spriest par cilvēka gara spējām . Uzskats , ka cilvēkiem ar augstāku intelektu smadzeņu krokas ir spēcīgāk attīstītas , nav pierādīts .Cilvēces vēsturē ir zināmi ne mazums izcilu , spējīgu un talantīgu cilvēku , kā ar ļoti lielām , tā ar ļoti mazām smadzenēm .
Rakstnieka I . Turgeņeva smadzenes svēra 2012 g , Bairona – 2238 g , Šillera – 1871 g , bet tāds pats smadzeņu svars bija sastopams arī cilvēkiem , kas garīgā ziņā ne ar ko neizcēlās . No otras puses , garīgi ļoti apdāvinātiem cilvēkiem ir bijušas smadzenes ar pavisam nelielu svaru ;ķīmiķim Lībiham 1325 g , dzejniekam Vitmenam – 1282 g , bet rakstniekam Anatolam Fransam – pat tikai 1017 g Šie nedaudzie piemēri skaidri parāda , ka cilvēka gara spējas vai apdāvinātība nav tieši saistīta ar smadzeņu apjomu un svaru . Tātad jāatzīst , ka intelektuālo spēju dažādība acīm redzot saistīta ne tikai ar smadzeņu svaru , ar to garozas uzbūves raksturu , virsmas lielumu , bet pats galvenais – ar smadzeņu vielas nervu šūnu funkcionālām spējām un to fizioloģisko aktivitāti .
1.Galvas smadzenes .
Cilvēka galvas smadzeņu attīstības pakāpi raksturo šādi dati :cilvēka smadzenes jaunpiedzimušam sver apmēram 350 g (1/8 no ķermeņa svara ) , Pirmā mēneša beigās apmēram 450 g , bet gada beigās to svars gandrīz divkāršojas , sasniedzot 700 – 800 g . Sešu gadu vecumā galvas smadzeņu svars ir apmēram trīs reizes lielāks nekā jaunpiedzimušam , bet 10 gadu vecumā jau sasniedz 1300 g . Divdesmit gadu vecumā galvas smadzeņu vidējais svars gandrīz sasniedz savas robežas – vidēji 1375 g (1/40 no visa ķermeņa svara ) . Pēc 60 gadu vecuma smadzeņu svars sāk pakāpeniski un lēni samazināties . …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register