Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
7,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:627877
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.12.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 14 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    4
  Dilles    5
  Selerijas    5
  Sinepes    6
  Čillī    6
  Paprika    7
  Pļavas ķimenes    7
  Ķīnas kanēlis    8
  Ceilonas kanēlis    8
  Aromātiskais laims    9
  Koriandrs    9
  Safrāns    10
  Romas ķimenes    10
  Kurkuma    11
  Citronmētra    11
  Kardamons    12
  Krustnagliņas    12
  Fenheļa sveķi    13
  Fenhelis    13
  Ķīnas anīss    14
  Paegļu ogas    14
  Galangals    15
  Karija lapas    15
  Muskatrieksti    16
  Melnsēklītes    16
  Magoņu sēklas    17
  Jamaikas pipari    17
  Anīss    18
  Saldie pipari    18
  Sumahs    19
  Sezams    19
  Indijas dateles    20
  Trigonelas    20
  Vaniļa    21
  Sičuaņas pipari    21
  Ingvers    22
  Lauru lapas    22
  Dārza krese    23
  Baziliks    23
  Ķiploki    24
  Piparmētra    24
  Timiāns    25
  Pētersīļi    25
  Gurķumētra    26
  Melnie pipari    26
  Lupstājs    27
  Rozmarīns    27
  Salvija    28
  Baltie pipari    28
  Zaļie pipari    29
  Sierāboliņš    29
  Kressalāti    30
  Mārrutks    30
  Puravs    31
  Sīpols    31
  Vārāmā sāls    31
  Garšvielu maisījumi    32
  Adžika    33
  Arābu maisījums    33
  Ķīnas maisījums    33
  Gulaša maisījums    34
  Garam māsala    34
  Grila maisījums    34
  Girosa maisījums    35
  Huberts – maisījums medījumiem    35
  Garšvielas sautējumiem    36
  Meksikas maisījums    36
  Piparkūku garšvielas    36
  Maisījums maltām gaļām    37
  Garšvielu maisījumu receptes    38
  Septiņu garšvielu maisījums    39
  Piecu garšvielu maisījums    40
  Taizemiešu pikantais garšvielu maisījums    41
  Karija pulveris    42
  Harissa    43
  Franču garšvielu maisījums    44
  Angļu garšvielu maisījums    45
  Garšvielu maisījums „cajun”    46
  Jamaikas garšvielu maisījums    47
  Secinājumi    48
  Izmantotā literatūra    49
  Pielikumi    50
Extract

Mēs visi zinām, ka ēdienam var pievienot garšvielas, bet vai zinām kas ir garšvielas?
Garšvielas ir pārtikas produkti ar specifisku garšu un aromātu. Tās lieto citu produktu garšas un smaržas uzlabošanai. Garšvielas iegūst no dažādām augu daļām, kuras satur: ēteriskās eļļas, glikozīdus, alkaloīdus un citus ķīmiskus savienojumus. Turklāt garšvielām ir diētiska un fizioloģiska nozīme cilvēka uzturā, jo tās aizkavē mikroorganismu dzīvības procesus. Veicina labāku uztura asimilēšanos; ar savu aromātu rosina apetīti un veicina kuņģa sulas izdalīšanos.
Garšvielas atkarībā no tā, kāda auga daļa lietojama, iedalās šādās grupās:
Sēklu garšvielas (sinepes, muskatrieksti)
Augļu garšvielas (anīss, koriandrs, pipari, vaniļa, badiāns, ķimenes)
Ziedu garšvielas (krustnagliņas, safrāns)
Lapu garšvielas (lauru lapas, majorāns, baziliks u.c.)
Mizu garšvielas (kanēlis)
Sakņu garšvielas (ingvers)

Garšaugi – tie ir augi, kuru lapas, stublāji, saknes, ziedi un augļi satur ēteriskās eļļas, aromātiskās vielas, rūgtvielas, glikozīdus, alkaloīdus, kā arī daudz vitamīnu un provitamīnu, bāziskās minerālvielas. Kopš seniem laikiem garšaugiem ir liela nozīme ēdienu un konservu garšas, smaržas, aromāta un izskata uzlabošanā, uzturvērtības palielināšanā. Ēdienam pievienoti garšaugi veicina labāku sagremošanu un izmantošanu organismā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register