Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:570065
 
Evaluation:
Published: 11.06.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract


Miniatūru glezniecības attīstība Bizantijā bija saistīta ar grāmatas lielo nozīmi šīs valsts kultūras dzīvē. Galvenajā vietā bija reliģiska satura literatūra, taču līdztekus tika pārrakstīti arī antīko autoru darbi (piemēram, Homēra „Iliāda”), zinātniski pētījumi, vēsturiski apcerējumi un dzeja.
Mūsu ēras 1. gadsimtā Eiropā notika pāreja no antīkajā pasaulē izplatītajiem tīstokļa rokrakstiem uz t.s. kodeksiem, tas ir, uz grāmatu, kas sastāv no atsevišķām, kopā sašūtām lapām. Bizantijā esošās rokrakstu pārrakstītāju grāmatas jau visas bija kodeksi, kur miniatūru gleznojumus vai zīmējumus novietoja uz rokraksta malām vai arī veltīja tiem atsevišķas lappuses vai puslappuses.
5.-6. gs. Ilustrētajos rokrakstos jūtama spilgta antīkās glezniecības ietekme. Šāda rakstura miniatūras sastopamas bībeles pirmās grāmatas rokrakstā, kas glabājas Vīnē un pārrakstītas ap 500. gadu (t.s. “Vīnes Genesis” jeb “Vīnes Dzīves grāmata”). Tāpat antīkā glezniecības ietekme jūtama miniatūrās, kas grezno laicīga satura grāmatas. Tāds laicīga satura darbs bija Dioskorīda grāmata (6. gs.). Tajā apkopotas ziņas par sava laika slaveniem grieķu un romiešu ārstiem, kā arī ievietoti viņu portreti. Dioskorīds bija ārsts, kas atklāja mandragoras saknes maģiski dziedniecisko spēku. Grāmatā ir arī paša Diaskorīda portrets, tāpat šā rokraksta pasūtītāja Jūliana Aninija portrets, ko ietver divas tikuma alegorijas – Augstsirdība un Gudrība.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register