Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:590609
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.06.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 45 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Rezumējums    3
  Abstract    4
  Ievads    5
  Greizsirdības vispārīgs raksturojums    6
  Greizsirdības teorijas    7
  Greizsirdības dzimumu atšķirības evolucionārās pieejas skatījumā    9
  Greizsirdības dzimumu atšķirības sociāli kognitīvās pieejas skatījumā    11
  Greizsirdība kultūras kontekstā    13
  Nobeigums    15
  Literatūras saraksts    16
  Bibliogrāfija    18
Extract

Kursa darbā aplūkoju greizsirdību vispārīgi un tās dažādās pieejas, kā arī greizsirdības dzimumu atšķirības no evolucionārās teorijas un sociāli kognitīvās teorijas skatupunkta.
Apskatot greizsirdību vispārīgi un tās pieejas, var secināt, ka greizsirdību var interpretēt divējādi – kā pozitīvu un kā negatīvu attiecību fenomenu, kur pirmajā gadījumā greizsirdība norāda uz to, ka greizsirdīgais partneris augstu vērtē savas romantiskās attiecības, bet otrajā gadījumā greizsirdība otram partnerim, kurš neizjūt greizsirdību, liek justies kontrolētam un pat novest līdz attiecību pārtraukšanas. Tāpat greizsirdības tipoloģija nav konkrēti noteikta – katrs autors izšķir dažādus tās paveidus. Būtībā skatījumā uz greizsirdību nav konsekvences.
Aplūkojot greizsirdību no evolucionārās teorijas perspektīvas, jāsecina, ka ir pietiekami daudz empīrisku pierādījumu, kas apliecina evolucionāro psihologu hipotēzi, ka vīrieši un sievietes izrāda atšķirīgu jūtīgumu pret noteiktu nodevības veidu. Teorijas vājās puses ir pētījumu metodoloģija, proti, „piespiedu izvēles” metode.
Aplūkojot greizsirdību no sociāli kognitīvās teorijas perspektīvas, jāsecina, ka dzimumu atšķirības radušās sieviešu un vīriešu uzskatiem vienam par otru, ko pierāda pētījumi. Tā, piemēram, vīrieši uzskata, ka sievietēm nevar būt seksuāls kontakts bez iemīlēšanās klātbūtnes, tādēļ viņus vairāk uztrauc seksuālā neuzticība. Kaut arī mērījumos šīs teorijas pārstāvji izmanto ilgstošo mērījumu metodes, pētījumu rezultātos bieži vien nav konsekvences – brīžiem rezultāti atbalsta sociāli kognitīvo pieeju, citkārt evolucionāro pieeju.
Toties greizsirdības pētījumi kultūras kontekstā apstiprina kā vienu, tā otru pieeju greizsirdībai. Greizsirdībai kultūras kontekstā ir gan vienojošie faktori, gan vērā ņemamas atšķirības.
Visiem minētajiem pētījumu veidiem ir viens vājais punkts, proti, mērījumu veids. Nākotnē galvenais pētnieku uzdevums būtu izstrādāt jaunu instrumentu, jo līdz šim lietotās piespiedu izvēles metode un situāciju novērtēšana atklāj daudz ierobežojumu. Tāpat arī pētījumiem kultūras kontekstā ir vairāki ierobežojumi, kā piemēram, valodas barjera. Katram vārdam noteiktā kultūrā ir specifiska nozīme, kam līdzi nāk emocionālā izpratne. Arī nedaudzie pētījumi ar mazo izlases apjomu nesniedz pilnīgu populācijas atspoguļojumu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register