Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:716618
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.05.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Not used
Extract

Priekšmetu vai dzīvu būtņu īpašības vai pazīmes gan latviešu, gan krievu vlodā nosauc īpašības vārdi, kā arī īpašības vārdi abās valodās atbild uz jautājumiem kāds? kāda? kādi? kādas? / какой? какая? какое? какие?
Īpašības vārdam gan latviešu, gan krievu valodās ir daudz kopējo īpatnību un pazīmes: 1) īpašības nozīme, 2) deklinācija, 3) samērā plašas sintaktiskā lietojuma iespējas. Īpašības vārdiem ir 5 gramatiskās kategorijas: dzimte, skaitlis, locījums, noteiktā / nenoteiktā galotne, salīdzināmās pakāpes.Dzimtē, skaitlī un locījumā īpašības vārds parasti saskaņojas ar lietvārdu, uz ko tas attiecas. Ja lietvārds ir nelokāms, tad īpašības vārds rāda dzimti, skaitli un locījumu.
Īpašības vārdam, tāpat kā lietvārdam, ir visas trīs nominālās kategorijas: dzimtes kategorija, skaitļa kategorija, un locījuma kategorija, jo īpašības vārda dzimti nosaka lietvārds, ar kuru tas ir saistīts. Īpašības vārda dzimte ir atkarīga no lietvārdu dzimtes. Gan krievu, gan latviešu valodā īpašības vārdam ir tāda pati dzimte kā lietvārdam, ko tas apzīmē, piemēram, mazs zēns, maza meitene un маленький мальчик, маленькая девочка. Krievu valodā šīs dzimtes galotnes atšķiras tikai vienskaitļa formā:
-ый,
-ой,
-ий,
-ое,
-ее,
-ая,
-яя
šīs galotnes attiecas uz īpašības vārda noteikto formu; nulles galotnes –о, -е, -а, я - šīs galotnes attiecas uz īpašības varda nenoteikto formu, bet daudzskaitlī, vienkāršības dēļ, ir tikai viena galotne, kura attiecas uz visām trīm dzimtēm –ые, -ие - šīs galotnes attiecas uz īpašības vārda noteikto formu un –ы, -и galotnes attiecas uz īpašības varda nenoteikto formu, piemēram, …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register