Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:227490
 
Evaluation:
Published: 18.02.2009.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    2
  Saziņa interneta vidē, valodas līdzekļu izvēles īpatnības    3
  Latviešu valodas lietošana internetā    4
  Sabiedrības attieksme par saziņu internetā    6
  Sabiedrības attieksme pret internetā izmantot žargonu    7
  Emociju grafiskie attēli internetā    8
  Latviešu valoda internetā    10
  Nobeigums    15
Extract

Nobeigums
Interneta slengs ir jauns termins un mēģinājums kaut kā klasificēt jauno valodas fenomenu interneta vidē, kas ir brīva no likumiem un normām. Valodai nav gramatikas likumu, valodas likums neregulē lietošanas kārtību internetā, lietotājiem ir dota anonimitātes brīvība un sociālo normu ietekme arī ir mazāka kā reālajā dzīvē. Ir ideāli apstākļi valodas izmaiņām, jo īpaši rakstu valodas izmaiņām, jo komunikācija ar datora starpniecību pamatā notiek teksta veidā.
Ņemot vērā visas teorijas, Latvijā veiktos pasākumus, realizētos projektus un to panākumus, veidojot latvisku vidi arī internetā varētu likties, ka viss ir kārtībā un viss ir skaisti, taču reāli liela daļa cilvēku nelieto vis diakritiskās zīmes e-pastā, komentāros, tērzēšanā jeb čatā, bet gan interneta slengu. Interneta slengs parādās visur, kur indivīda līmenī bez cenzūras un īpašas kontroles tiek producēti teksti, ziņojumi un vēsta par valodas izmaiņām.
Vislielākās valodas izmaiņas konstatējamas interneta sarunās, kas visvairāk līdzinās reālās dzīves sarunvalodai. Tā, savukārt, visātrāk parāda izmaiņas valodā. Var apgalvot, ka tērzētāji jeb čatotāji ir atsevišķa cilvēku grupa, kuru valoda ir īpaši izmainījusies. Neapstrīdamas izmaiņas konstatētas arī komentāros un e-pasta vēstulēs. Ar valodas palīdzību internetā tiek attēlotas emocijas. Faktiski rakstu valoda ir vienīgais instruments, ar ko izpaust savu personību. Ārpus interneta rakstu valodā parasti neizmanto tik daudz apzīmējumu, kas atdarina skaņas, kā arī dažādus aizguvumus (no angļu un krievu valodas), vulgārismus un citus slenga elementus.
Ir tikai dažu aptaujas respondentu atzinumi, ka Interneta slengs “pielīp” un cilvēkiem veidojas pieradums to lietot arī ārpus interneta vides. Interneta vide ir vēl jauns un plašs pētījumu lauks gan valodniecībai, gan komunikāciju zinātnēm.
Varētu teikt, ka interneta slenga problēma pašlaik skar tikai nelielu saujiņu cilvēku un ir tikai niecīga problēma. Tas vairāk ir cilvēka kultūras līmeņa jautājums, vai viņš atļaujas piesārņot savu valodu ar slengu, nelieto īstu latviešu valodu internetā, kur vien tas ir iespējams. Protams, arī tas ir ļoti svarīgs aspekts. Pagaidām ar interneta slenga problēmu saskaras lielākoties gados jauni cilvēki, bet dzīve iet uz priekšu. Jaunieši aug, un līdz ar viņiem problēma. Nav iespējams paredzēt tehnoloģiju attīstību tālā nākotnē, tādēļ neskaidra ir arī valodas situācija tehnoloģiju vidē. Tomēr interneta slenga problēma būtu pelnījusi vairāk uzmanības no valodnieku viedokļa, jo tā vairs nebūt nav tikai sistemātiska kļūdīšanās rakstībā. Rungai ir otrs gals – ko līdz teorētiski risināt problēmu, ja tam nav finansiāla atbalsta. Ir izveidotas kvalitatīvas datoru programmas latviešu valodā, taču ne visiem pietiek līdzekļu to iegādei. Bieži vien nākas iztikt ar pirātiskajām programmām.
Lasot e-pasta vēstules, bieži vien nākas sastapties ar problēmām vārdu saprašanā. Varētu diskutēt par to, kuš no diakritisko zīmju lietošanas stiliem ir visprecīzākais, pareizākais, kurš rada vismazāk pārpratumu. Tas ir vienlīdz svarīgi kā privātajā, tā lietišķajā sarakstē. Varbūt būtu nopietni jādomā par kāda vienota standarta ieviešanu, ja nav iespējams nodrošināt visiem iespēju rakstīt un lasīt pareizu valodu e-pastā. Ir atsevišķas sociālas grupas, kas jau sistemātiski ievēro noteiktu stilu. Piemēram, čatotāji.
Interneta slengam ir arī savas pozitīvās īpašības. Vērtējot pavisam subjektīvi: ir taču patīkami, ja visā lielajā interneta tekstu gūzmā un informācijas pārbagātībā atrodas kāds tikai un vienīgi tev adresēts smaids un sveiciens.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1138682
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register