Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:180913
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Mainoties laikam un laikmetam, mainās arī lietas, procesi, dzīve un notikumi, kas ir ap cilvēku. Paliekošas ir tikai vērtības, īpaši intelektuālās un vispārcilvēciskās. Cilvēka dzīvi nosaka noteiktas orientācijas – vērtības. Katram ir kādi pieņēmumi, pēc kuriem viņš dzīvo. Tie ir atkarīgi no tā, ko uzskata par vērtīgu. Vērtīborientācija nosaka cilvēka uzvedību un rīcību. Ja ir izveidojusies stabila vērtīborientēta cilvēka uzvedība, cilvēks jūt sevi kā veselumu, spēj izturēt pārbaudījumus. Vērtības cilvēkam nav no dabas dotas. Vērtību sistēmu nevar iegūt kā gatavu lietu, to nevar iemācīt. Viss notiek ejot laikam, bet īpaši aktualizējas jauniešu vecumā. Tieši jauniešu vecums ir noteicošais personības veidošanās posms, kurā stabilizējas subjektīvā pasaules izjūta, pārliecību sistēma, kas izsaka subjekta attieksmi pret apkārtējo pasauli, viņa vērtīborientāciju. Attīstoties pašapziņai, jauniešiem atklājas viņu iekšējā pasaule, pieaug nepieciešamība pēc saskarsmes, rodas vēlēšanās darboties. Tāpēc tieši jauniešu vecumā sevis izpratne un iepazīšana, savu vērtību apzināšanās palīdz dzīvot, pieņemt lēmumus kā ikdienā, tā arī sarežģītās situācijās.
Savas patības meklējumi jauniešu vecumā, to tendences un dinamika Latvijā kļuvušas par aktuālu problēmu. Taču jauniešu vērtīborientāciju problēma Latvijā ir bijusi samērā maz pētīta. Un bieži vien vērtīborientāciju sistēmas izmaiņas jauniešiem mēdz raksturot pēc sabiedrībā dominējošām vērtībām. Bet vai tas ir pareizi?! Sava pētījuma laikā vēlos izpētīt, kādas vērtības dominē jauniešu, tiešāk – studentu, vidū, un noteikt kopīgo un atšķirīgo salīdzinājumā ar sabiedrībā pastāvošajām vērtībām.
Vērtība – nozīme, ko cilvēks piešķir lietām, parādībām un visam, kas apmierina vajadzības; apkārtējās pasaules objektu specifiski sociāli raksturojumi, kas parāda šo objektu pozitīvo vai negatīvo nozīmi cilvēkam un sabiedrībai.
Vērtīborientācija – personības darbības virzīšanas pamats, kas balstās un pieredzi un norobežo būtisko no nebūtiskā, svarīgo no mazsvarīgā cilvēka dzīvē, akcentē cilvēkam nozīmīgākās vērtības. Vērtīborientāciju pamatā ir brīvība izvēlēties, kā dzīvot, kā izturēties pret apkārtējo vidi un cilvēkiem, kā rīkoties.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1132957
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register