Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:506438
 
Author:
Evaluation:
Published: 04.08.2022.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Anotācija    2
  Abstract    3
  Ievads    5
1.  Ezers, tā procesu raksturojums    6
1.1.  Ezeru ģeomorfoloģiskais un biotopa raksturojums    6
1.2.  Ezeru eitrofikācija    7
2.  Juglas ezers un tā ģeogrāfiskais stāvoklis    9
2.1.  Juglas ezera apkārtne    9
2.2.  Juglas ezera izmantošanas regulas    11
3.  Juglas ezers – problēmas un risinājumi    13
3.1.  Juglas ezera ģeomorfoloģiskais un biotopa raksturojums    13
3.2.  Eitrofikācija Juglas ezerā    14
3.3.  Aptaujas rezultāti    19
  Secinājumi    21
  Literatūras saraksts    22
  Pielikums    24
Extract

Secinājumi
Darbā izvirzītais mērķis ir sasniegts. Ir izpētīti dažādi informācijas avoti par ezeriem kā sauszemes ūdenstilpēm, to iedalījumu pēc rašanās, dziļuma, ūdens sastāva, ūdens cirkulācijas, trofijas (barības vielu daudzuma to ūdeņos), ezera tipveida augiem. Ir izpētīta Juglas ezera galvenā problēma – eitrofikācija, tās cēloņi un sekas.
Darbā izvirzītie uzdevumi ir izpildīti. Ir analizēta zinātniskā literatūra un citi informatīvie avoti, izpētīti un raksturoti Latvijas ezeru tipi, tiem raksturīgie dabiskās vides augāji un dzīvās radības, ir veikts pētījums Juglas ezera krastos: ir apsekota vide - dokumentēta ar fotogrāfijām, ir izpētīta Juglas ezera apkārtne un antropogēnā faktora ietekme. Ir veikta iegūto datu sistematizācija un ir aptaujāti 58 respondenti par saimnieciskās darbības ietekmi uz ūdens objektiem Rīgā.
Hipotēze par to, ka saimnieciskās darbības rezultātā eitrofikācijas līmenis Juglas ezerā paaugstinās, veicinot tā aizaugšanu un pārpurvošanos, ir apstiprinājusies. Šobrīd Juglas ezers pastiprināti aizaug. Šajā ezerā novērojams blīvs ūdensaugu slānis, sastopamas ezera meldra audzes, kas iestiepjas no 0,5 līdz 2,5 metru dziļumam aiz niedrāja. Ūdens kvalitāte Juglas ezerā ir novērtēta kā vidēja un tas tiek klasificēts kā riska objekts. 2014. gadā Juglas ezerā tika veikti ūdens un grunts kvalitātes mērījumi, pēc kuriem secināja to, ka ezerā ir pārsniegts niķeļa, arsēna un naftas produktu robežlīmenis gruntī, savukārt ūdens hidroķīmiskā sastāva analīzes norāda uz ievērojamiem nitrītjonu, fosfora un amonija jonu pārsniegumiem. Galvenie ezera piesārņojumu izraisošie avoti ir virszemes notece no apkārtējās apbūves teritorijas, tajā skaitā arī lietus notekūdeņi no Rīgas teritorijas un tās rūpniecības uzņēmumiem, ietekupju ienestie notekūdeņi, piesārņojums no sateces baseina (Lielā un Mazā Jugla, Krievupe), rekreācijas slodze ezerā un krastos. Autors izpētīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) veikto monitoringu, kurā tika salīdzināta Rīgas ūdens objektu kvalitāte 2015. gadā, salīdzinājumā ar 2009. gadu – autors varēja secināt, ka ūdens kvalitāte Juglas ezerā šajā laika periodā bija pazeminājusies. Arī aptaujas dati liecina par eitrofikācijas procesa attīstību - 67,2% aptaujāto ir novērojuši Rīgas ūdens objektu pastiprinātu aizaugšanu, savukārt 75,9% aptaujāto ir saskārušies ar situāciju, ka peldvietai, kurai agrāk varēja brīvi piekļūt, tagad var piekļūt ar grūtībām vai arī nevar piekļūt vispār.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register