Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:271118
 
Evaluation:
Published: 13.11.2008.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Extract

IEVADS

Nedaudz no vēstures: pirmā kapitālisma krīze bija 1914.-1917.gadā. Teorētiski, kad cilvēce sāka meklēt alternatīvu kapitālismam, Kārlis Marks uzrakstīja Manifestu, radīja komunisma rēgu, kas klīda un vēl tagad klīst pa Eiropu. Tas radīja Ļeņinu un „boļševikus”, izvērtās uz Pirmā pasaules kara bāzes par sociālistisko revolūciju Krievijā. Sekas ir zināmas.
Otrā kapitālisma krīze sākās 1929.gadā ar ekonomisko krīzi, kuras rezultātā Vācijā pie varas 1933.gadā nāca nacionālsociālisti ar Hitleru priekšgalā. Hitlers paziņoja, ka vajag Vāciju piecelt no ceļiem, apvienot tautiešus, uzskatīja, ka boļševisms ir ļoti laba iecere tikai bez internacionālajām idejām. Musolini atzina sevi par Ļeņina skolnieku vai sekotāju. Tas noveda pie Otrā pasaules kara.
Tagad daži speciālisti uzskata, ka sākas kapitālisma trešā krīze. ASV gatavojās organizēt G8 vai paplašināto lielvalstu tikšanos, lai plānotu pasaules finanšu sistēmas uzlabošanu. Daudzi to sasaista ar kapitālisma krīzi, bet kāda tam var būt alternatīva? Pagaidām nevienam nav skaidra vai loģiski pamatota redzējuma par pasaules nākotni. Kā šajā situācijā plānot NBS attīstību?

MILITĀRI POLITISKĀ SITUĀCIJA PASAULĒ

Bijušais ASV pārstāvis ANO ir izteicis domu, ka Krieviju var izprovocēt Rietumu neizlēmība. Tādēļ viņš piedāvā, pirmkārt, dot iespēju gan Gruzijai, gan Ukrainai uzsākt iestāšanās procedūras NATO vai sākt pildīt iestāšanās NATO Rīcības plānu. Otrkārt, pastiprināt militāro sadarbību ar NATO valstīm, it sevišķi no Austrumeiropas. Treškārt, pilnā mērā īstenojot Pretgaisa aizsardzības (PGA) plānus Eiropā. Viņa paziņojums izsauca karstas diskusijas un dažādus komentārus.
Tas ir piemērs tam, ka pasaulē ir ne tikai ekonomiska, bet arī politiskā krīze. Pēc aukstā kara beigām, Varšavas pakta un PSRS sabrukuma vecā starptautisko attiecību sistēma pārstāja darboties. ANO, kas tika izveidota pēc Otrā pasaules kara, vairs nav efektīva organizācija, jo reāli neviens nozīmīgs notikums pasaulē netika analizēts un akceptēts ANO. Piemēram, PSRS sabrukums, kuru Putins nosauca par ģeopolitisku katastrofu, vai tas, kas notiek bijušajā PSRS teritorijā, netika apspriests ANO. Starptautiskie likumi un līgumi bija gatavoti aukstā kara apstākļiem, un tagad tie darbojās vai strādā slikti.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register