Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:643188
 
Evaluation:
Published: 12.10.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Kafijas vēsture    5
2.  Kafijas veidi    9
2.1.  Grauzdēta kafija    9
2.2.  Espresso    9
2.3.  Kafija bez kofeīna    10
2.4.  Maigās kafijas šķirnes    11
3.  Kafijas apstrādes metodes    12
3.1.  Lendriha metode    12
3.2.  Divpakāpju metode    12
4.  Surogāti jeb kafijas aizstājēji    14
2.1.  Šķīstošā kafija    14
2.2.  Cigoriņi    15
5.  Kafija    16
5.1.  Pozitīvā puse    16
5.2.  Negatīvā puse    17
6.  Kafijas dažādās sejas    18
6.1.  Zīlēšana kafijas biezumos    18
6.2.  Matu krāsošana ar kafijas biezumiem    18
6.3.  Kafijas biezumi kosmētikā    19
6.4.  Lieldienu prieks kafijas biezumos    19
6.5.  Kafijas biezumi – sūklis ledusskapī    20
6.6.  Kafijas biezumi kā mēslojums mazdārziņiem    20
  Secinājumi    23
  Izmantotās literatūras saraksts    24
Extract

1.Kafijas vēsture

Nosaukums kafija radās no kalnu provinces Efiopijas dienvidos – Kaffa. Viena no leģendās stāsta, ka kafiju pasaulei palīdzēja iepazīt kāda kaza. Tas notika XV gadsimtā. Reiz kāds nabadzīgs gans ķaldī ieraudzīja, ka viņa kaza apēdusi kafijas koka augļus un lapas saka draiskoties. Sākumā viņš sadusmojās, bet tad saprata, kas īsti ir noticis un pats apēda zaļās lapas, pēc tā izjuzdams patīkamu uzbudinājumu. Viņš par to pastāstīja saviem kaimiņiem un pēc tam drīz vien visi efiopieši, bet pēc tā laika arī visa Arābija iemīlēja šo dzērienu.
Ap 600 gadiem atpakaļ Venēcijas jūrnieki nokļuva līdz Arābijai. Tur viņi ieraudzīja, ka gandrīz visi vietējie iedzīvotāji dzer kādu melnu, karstu, ļoti rūgtu dzērienu. To ieveda no Abbisīnijas arābu tirgotāji. Sēklas – nelielas pupas – grauzdēja, samala un gatavoja no tā rūgtu dzērienu. Neizskatīgs mūžīgi zaļš augs, no kura vāca šīs pupiņas, labvēlīgos apstākļos var izaugt līdz pat 5-6 m augstumam. Kafijas kokus no sēklām vispirms audzē dobē, divgadīgus tos pārstāda plantācijās zem akāciju kroņiem, lai pasargātu no saules. Kad kafijas koki izaug līdz nepieciešamajam augstumam, tad akācijas izcērt. Koks visu gadu ir pārklāts ar baltiem ziediem. Augļi ir sarkani, mīksti, ķiršu lielumā, kuros iekšā ir divas plakanas sēkliņas. Tā ir pati vārtīgākā augļa daļa, kura satur kofeīnu. Pēc augļu savākšanas no tiem atdala sēklas. Vispirms sēklas izžāvē pēc tam apstrādā. Tad tās kārtīgi izskalo ūdenī un izžāvē saulē. Lai iegūtu labāku garšu, sēklas mitras grauzdē. Grauzdējot (pie 250C) uz sēklas virsas izdalās gaistoša kafijas eļļa. Par kultūraugu kafijas koks kļuva tikai 400-500 gadus atpakaļ.

Author's comment
Editor's remarks
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register