Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:851095
 
Evaluation:
Published: 21.03.2000.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 8 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads   
1.  Vēsture   
2.  Pozitīvā puse   
3.  Negatīvā puse   
4.  Kafija bez kafijas jeb surogāti   
5.  Galds, kultūra   
Extract

Vispirms par pašu nosaukumu, kurš radās no kalnu provinces Efiopijas dienvidos – Kaffa. Nu lūk, viena no leģendām stāsta, ka kafiju pasaulei uzdāvināj kāda kaza. Tas notika XV gs. Reiz kāds nabaga gans Kaldī ieraudzīja, ka viņa kaza pakožļajot kafijas koka augļus un lapas sāka draiskoties. Sākumā viņs sadusmojās, bet tad saprata, kas par lietu un pats saēdās zaļās lapas, pēc kā izjuta patīkamu uzbudinājumu. Viņš par to izstāstīja saviem kaimiņiem un drīz vien visi efiopieši, bet pēc laika arī visa Arābija iemīlējo šo melno, smaržīgo dzērienu.
Ap 600 gadiem atpakaļ venēcijas jūrnieki nokļūva līdz Arābijai. Tur viņi ieraudzīja, kā vietējie dzer kādu melnu, karstu, ļoti rūgtu dzērienu. To ieveda no Abbisīnijas arābu tirgotāji. Sēklas – nelielas pupas – grauzdēja, samāla un gatavoja no tā rūgtu dzērienu. Neizskatīgs mūžīgi zaļš augs, no kura vāca šīs pupiņas, labvēlīgos apstākļos var izaugt līdz pat 5-6 m agstumam. Kafijas kokus no sēklām vispirms audzē dobē, divgadīgus tos pārstāda plantācijās zem akāciju kroņiem, lai pasargātu no saules. Kad kafijas koki pāaugās, akācijas izcērt. Koks cauri gadam ir klāts ar baltiem ziediem. Augļi ir sarkani, mīksti, ķiršu lielumā, kuros iekšā ir divas plakanas sēkliņas. Tā ir pati vērtīgākā augļa daļa, kura satur kofeīnu. Pēc vākšanas sēklas atdala no augļiem. Vispirms žāvē, tad speciāli apstrādā. Tad izskalo ūdenī un atkal žāvē saulē. Mitras sēklas garšas uzlabošanai grauzdē. Grauzdējot (pie 250C) uz sēklas virsas izdalās gaistoša kafijas eļļa. Par kultūraugu kafijas koks kļuva tikai 400-500 gadus atpakaļ.
Senie tirgotāji un jūrnieki izvadāja kafiju pa visu pasauli. Sākumā kuriem patīk aprunāt teica, ka kafija ir “sīrups no pelniem”, “sātandzēriens”. Un tas turpinājās līdz tam brīdim, kamēr kafiju nenogaršoja Romas pāvests, kurš to nosvētija, uzdāvinādama tādā veidā visiem pareizticīgajiem katoļiem kafiju. Nu, bet pēc tam par kafijai sāka veltīt dzejas, sacerēt dziesmas, bet Bahs sakomponēja pat “Kafijas sonāti”.
Tagad lielāko daļu kafijas ražo Brazīlijā (pateicīgie brazīlieši pat uzcēla metāla pieminekli kafijas kokam), bet daudz arī Austrum Indijā. Tagad kafiju apstrādā vairāk nekā 80 valstīs. Kafijas nosaukums ir atkarīgs no valsts vai ostas caur kuru tas tiek eksportēts. Vislabākā kafijas šķirne ir mokko. Šai kafijai ir mazas olveida pelēk-zaļas sēkliņas. Mokko uzlējums ir ekstraktīvs, aromātisks, un, kā saka speciālisti, “ samtains”.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register