Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:169672
 
Evaluation:
Published: 19.07.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 10 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
2.  Pārtikas produkta prečziniskais raksturojums    5
3.  Ēdienu grupas ēdienu iedalījums pēc kulinārās apstrādes    7
4.  Kāpostu pirmapstrāde    7
5.  Siltapstrāde    8
6.  Ēdienu gatavošanas tehnoloģija    9
  Ēdienu pasniegšanas raksturojums    12
Extract

Nosaukums “ kāposti” radās no latiņu vārda, kas nozīmē “galva”. Un tiešam lielas, apaļas kāpostgalvas atgādina galvu.
Kāposti bija pazīstami jau Senas Ēģiptes iedzīvotājiem. Vārītus kāpostus ēģiptieši pasniedza pusdienas beigās kā saldo ēdienu. 2. tuks. gadu atpakaļ vienā sacerējumā bija tāds padoms: “Ļoti veselīgi ēst kāpostus pirms un pēc pusdienām.” Senā Grieķijā kāpostus uzskatīja pat par dziedniecības līdzekli, kas palīdzēja ārstēt dažādas slimības. Visiem pazīstamais matemātiķis – Pitagors – par kāpostiem rakstīja, ka “ kāposti tas ir dārzenis, kas patstāvīgi uztur cilvēkā možumu, jautrību, mieru un labu garastāvokli”.
Ja ieskatās pavārgrāmatā, tad jāsecina, ka no kāpostiem var pagatavot vairāk nekā 2 tuks ēdienu, kuri ir bagāti ar minerālvielām un vitamīniem.
Kopumā kāposti ir ar olbaltumvielām visbagātākais dārzenis. Kā arī kāposti satur vērtīgākas uzturvielas – minerālvielas un vitamīnus. Kāposti ir C vitamīnu avots. Kāpostos ir daudz kālija sāļu, kas savukārt nepieciešami sirds muskuļdarbības uzturēšanai. Kāpostos ir U vitamīns, kuram piemīt pretčulas iedarbība. Tiem ir zemā kaloritāte, tāpēc ļoti piemērota tiem cilvēkiem, kas grib nomest svaru.[10]
Pastāv dažādi kāpostu veidi:
Baltie galviņkāposti – galvu veido blīvas zaļas lapas, galviņas centrā atrodas kacens. Tos, galvenokārt, iedala: agrajos, vidējos un vēlos. Izmanto: salātu gatavošanā, pirmo ēdienu gatavošanā, otro un piedevas gatavošanā, kā arī pārstrādei. Viens no nozīmīgiem dārzeņiem, C vitamīna avots. Ar vitamīniem un minerālvielām bagātākas ir tieši kāpostu zaļās lapas.
Sarkanie galviņkāposti – galviņas ir sārti violetas. Izmanto: dažādu ēdienu gatavošanā. Sarkanajos galviņkāpostos ir daudz karotīna, savukārt mazāk ir B1, B2 un K vitamīna. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register