Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:166507
 
Evaluation:
Published: 23.02.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Koksnes vispārīgs apskats    4
1.1.  Mēbeļu izgatavošanā izmantojamās koku sugas    6
l .2.  Zāģmateriālu izvēle    11
1.3.  Žāvēšanas režīms un apstākļi    12
2.  Zāģmateriālu mehāniskā apstrāde    16
2.1.  Garumošana, škērszāģēšana    17
2.2.  Taisnošana, biezumēvelēšana    18
2.3.  Sagatavju līmēšana    19
2.4.  Slīpēšana un montāža    20
3.  Izstrādājuma virsmu apdare    21
3.1.  Materiāla aprēķins un darba spēka izmaksas    22
  Nobeigums    23
  Izmantotā literatūra    24
  Pielikums    25
Extract

Koks ir plaši izplatīts dabiskais materiāls, kam raksturīgs vieglums, izturība un skaists ārējais izskats. Koku var viegli apstrādāt ar dažādiem instrumentiem. Šo īpašību dēļ no koka gatavo visdažādākos priekšmetus. Koku plaši izmanto būvdetaļu (logu, durvju, grīdu, starpsienu u. c.) ražošanā. No koka izgatavo mēbeles, kastes, traukus, darbarīkus un daudzus citus sadzīves priekšmetus. Lietojot dažādus mākslinieciskās apdares paņēmienus, no koka darina skaistus lietišķās mākslas izstrādājumus: Šķīvjus, vāzes, svečturus, kārbas utt. Tātad bez koka izstrādājumiem nav iedomājama mūsu dzīve.
Strādājot ar koku, var izgatavot interesantus un lietderīgus izstrādājumus: svečturus, dekoratīvus šķīvjus, vāzes u. c. To izgatavošana pilnīgāk apgūstama pulciņu nodarbībās. Tikai neatlaidīgā darbā veidojās labs aroda meistars, kura izgatavotie priekšmeti sagādā prieku sev un citiem.
Koks kā ekoloģiski tīrs materiāls ir liela Latvijas bagātība. Pēc dažādiem koka izstrādājumiem arī nākotnē būs liels pieprasījums visā pasaulē. Tādēļ ir svarīgi pēc iespējas labāk apgūt dažādus kokapstrādes veidus, lai varētu izgatavot skaistus, gaumīgus, derīgus koka izstrādājumus. Šeit iespējas ir visplašākās. Viss atkarīgs no paša radošās pieejas un meistarības.

Kursa projekta mērķis – izgatavot virtuves galdu, izmantojot dažādu tehniku.
Lai sasniegtu mērķi, tika izvirzīts sekojošs uzdevums: izpētīt literatūru par koksnes sagatavošanas priekšnosacījumiem mēbeļu izgatavošanā.
Kokmateriāli neapšaubāmi ir vieni no senākajiem un labākajiem būvmateriāliem. Gadsimtiem ilgi krātas zināšanas par koku pareizu ciršanas laiku un žāvēšanu, ēku izvietojumu un konstrukciju izvēli atbilstoši vides īpatnībām, tādēļ koka mājokļu un mēbeļu mūžs bieži vien pārsniedz gadsimta robežu. Koka materiāla plašo pielietojumu nosaka koka relatīvi lielā stiprība, mazā siltumvadītspēja, augsta salizturība, kā arī izturība pret skābju un sāļu iedarbību. Tomēr vienlaikus ar pozitīvām īpašībām kokmateriāliem piemīt arī daudz trūkumu: trupe un koksngraužu ietekme, degamība, deformācija, mainoties mitrumam ( uzbriešana, rukums, samešanās), anizotropija (t. i., fizikālo īpašību atšķirība dažādos virzienos), plaisas, zari u. c.
Dažus trūkumus, piemēram, trupi, koksngraužu ietekmi un degamību, var daļēji novērst, lietojot ķīmiskās aizsardzības līdzekļus un veicot konstruktīvus pasākumus ( attālinot koka elementus no augstas temperatūras avotiem, novēršot tosamitrināšanās iespēju u. tml.), tomēr ar pārējiem trūkumiem nākas rēķināties, koksni izvēloties, apstrādājot, glabājot un ekspluatējot.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1114353
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register