Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:996785
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.03.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Par koksni sauc no mizas atbrīvotus koksnes šķiedras audus, kurus satur koka stumbrs. Koksne jau no seniem laikiem ir svarīgs būvmateriāls, un tās plašu lietošanu celtniecība pa lielākajai daļai izskaidro ar to, ka tai ir liela stiprība un mazs tilpumsvars, maza siltumvadītspēja, to viegli apstrādāt vienkārši sastiprināt atsevišķus elementus ar iecirtumiem, naglām un līmi, tai augsta salizturība un izturība pret daudzu ķīmisko reaģentu (piemēram, skābju, gāzu) iedarbību. Koksnei reizē ar pozitīvām īpašībām ir vairāki trūkumi, kuri stipri pasliktina kokmateriālu celtniecības īpašības: higroskopiskus, t.i., spēja no gaisa uzsūkt un kondensēt ūdens tvaikus (materiāls uzbriest, bet sausa gaisa vide mitrums iztvaiko un rodas rukums); spēja trupēt un aizdegties; anizotropiskums, t.i., neviendabīgas fizikālās īpašībās dažādos virzienos koka stumbra iekšienē (koksnes spiedes stiprība perpendikulāri šķiedru virzienam ir mazāka nekā šķiedru virzienā; to pašu var teikt par siltumvadītspēju); dažādas vainas, piemēram, plaisas, zari un greizšķiedrainums.
Koksnes negatīvās īpašības jāievēro, kokmateriālus pieņemot, apstrādājot un glabājot, kā ari koka konstrukcijas izgatavojot un ekspluatējot.
Mūsdienu ķīmijas sasniegumi lielāka vai mazāka mērā ļauj novērst atsevišķus trūkumus, kuri raksturīgi koksnei. Tā trupes izturības paaugstināšanai lieto antiseptikas, bet ugunsdrošības palielināšanai - antipirēnus.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register