Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:315168
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.02.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Used
Extract

Noslēguma darba ietvaros veicu nelielu pētījumu, kurā ar kontentanalīzes palīdzību aplūkoju 2012. gadā notikušā valodas referenduma atspoguļojuma rāmējumu apollo.lv, tvnet.lv un delfi.lv rakstos, laika posmā no 11. līdz 18. februārim, kad nobalsošanai tika nodots jautājums par grozījumiem Satversmē, kas paredzēja otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai. Analīzes mērķis bija noskaidrot, kā žurnālistu rakstos, ar rāmējumu palīdzību, tiek pausta piederība vai nostāja par labu konkrētai identitātei.
Šajā laika posmā kopā tika publicēti 260 raksti, no kuriem 133 raksti publicēti portālā tvnet.lv, apollo.lv 81, delfi.lv 46 raksti. Šeit vērojama konkurence starp tvnet.lv un apollo.lv ziņu publicēšanas ātruma ziņā. Izteikti mazāk rakstu ir delfi.lv, kas skaidrojams ar atšķirīgu mediju politiku. Delfi.lv ziņu saturs un atveide atšķiras, jo šo mediju patērē gan latvieši, gan krievi, proti, raksti, kas publicēti latviešu valodā tiek tulkoti krievu valodā un publicēti rus.delfi.lv. Ja pievēršas rakstības stilam un satura atveidei, tad tvnet.lv piedāvātās ziņas bija salīdzinoši garas un piedāvāja visu iespējamo saturu, kas no vienas puses sniedz plašu informācijas klāstu, no otras puses, netiek izvērtēts, kura informācija ir ziņas vērta. Apollo.lv salīdzinājuma visvairāk paši veido ziņu saturu, kas ziņai sniedz dziļāku apskatu. Savukārt delfi.lv piedāvātās ziņas bija salīdzinoši visīsākās, tajās tika publicēta svarīgākā informācija.
Pārsvarā mediju saturu veido ziņu aģentūru raksti (leta; bns), tos papildina gan konkrētā medija žurnālistu raksti, gan lasītāju raksti (aculiecinieks, mobilais reportieris).
Pamatā medija piedāvātais saturs bija informatīvs, lasītājiem tika sniegta informācija par gatavošanos vēlēšanām, iecirkņu darbalaiku, balsošanas kārtību, vēlēšanu norisi, jaunākajiem rezultātiem. Referenduma norise tika pakāpeniski atspoguļota, tai bija savs ievads, iztirzājums un nobeigums. Visos portālos papildus jaunākajai informācijai tika publicēti atgādinājumi, par ko ir šis referendums, kādus Satversmes pantus tas varētu grozīt.
Mediji piedāvāja arī viedokļu līderu un amatpersonu viedokļus, kas reizē bija gan izglītojoši un uz balsošanu mudinoši, gan izklaidējoši. Visbiežāk medijos tika publicēti referendumā iesaistīto pušu viedokļi, proti, V. Lindermana, V. Dombrovska, N. Ušakova, R. Dzintara u.c. Tika veidota vesela aģitācijas rakstu sērija, kur tika izmantoti sabiedrībā pazīstamu cilvēku viedokļi, lai aicinātu cilvēkus iet un izteikt savu viedokli referendumā aizstāvot latviešu valodas statusu. Šādi cilvēku vidū bija gan dziedātāji, gan aktieri, gan rakstnieki, gan sportisti u.c.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1329416
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register