Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:584836
 
Evaluation:
Published: 20.07.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

Latviešu tēlnieku otrā paaudze – Kārlis Zāle, Emīls Melderis un Marta Liepiņa - Skulme mācījās Krievijā krievu modernisma aktīvas attīstības laikā. Tādēļ bija iespējas gūt plašu informāciju par Rietumeiropas aktualitātēm gan no periodikas, gan izstādēm, vēlāk arī pašiem apmeklējot Parīzi un Berlīni. 20. gadsimta sākumā jaunā latviešu tēlniecība veidojās intensīvas modernisma tapšanas un izaugsmes vidē. Stiprs ietekmju avots bija Voldemāra Matveja „Nēģeru māksla”(1919).
Ļoti daudz mākslinieki ieguva viens no otra darbiem, uzskatu apmaiņām. Īpaši spēcīgi tas veicināja attīstību un izpaudās 1920. gadā izveidotās Rīgas Mākslinieku grupas vidū. Tanī īsākus vai garākus laika posmus darbojās Aleksandra Beļcova, Jānis Cielavs, Ģederts Eliass, Jēkabs Kazaks, Jānis Liepiņš, Eduards Lindebergs, Emīls Melderis, Marta Skulme, Oto Skulme, Uga Skulme, Niklāvs Strunke, Leo Svemps, Erasts Šveics, Valdemārs Tone, Konrāds Ubāns un Sigismunds Vidbergs.
Visi 3 tēlnieki – kā Zāle, tā arī Melderis un Skulme savu stilu mainīja gan pieskaņojoties jauniem konkrētiem uzdevumiem, gan soli pa solim attīstoties katra mākslinieka daiļradei. Tomēr šī visaptverošā kubisma epizode nebija tikai pārejoša parādība – tādas pamatkvalitātes kā tektoniska kompozīcijas uzbūve, racionāls dabas formu vispārinājums ar ģeometrizācijas dominanti lielākā vai mazākā mērā ir sastopamas visā turpmākajā latviešu tēlniecības skolas attīstības gaitā, kam, protams, sākumi rodami tieši minēto trīs tēlnieku jaunradē (Laila Bremša „Kubisma epizode Latvijas tēlniecības vēsturē” grāmatā „Kubisms Latvijas mākslā”).…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register