Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:243522
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.02.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Tas nenotika vienā naktī. Nevar strikti nodalīt dienu, kad no garīgajiem rakstiem pievērsās laicīgajiem. Pat zinātniskie raksti par latviešiem un latviešu valodu laicīgo rakstu sākumposmā tika sastādīti garīgo rakstu ietekmē, no garīdzniecības viedokļa. Tie bija sarakstīti vācu vai latīņu valodā.
Izglītotie vācu garīdznieki arī uzskatāmi par laicīgo rakstu sekmētājiem līdz pat 19. gs. vidum. Laicīgie raksti Latvijā parādījās gandrīz vienlaicīgi ar laicīgajiem rakstiem Rietumeiropā. Diemžēl latviešiem bijusi nabadzīgāka iztēle, tādēļ sākumā bijuši tikai tādi raksti, kā, piemēram, par tautas ētisko audzināšanu un sociālā stāvokļa uzlabošanu. Latviešus skubināja skoloties.

Vecais Stenders (Gothards Frīdrihs Stenders, 1714. – 1796.) bija tas censonis, kurš tā īsti lika pamatu latviešu laicīgajai rakstniecībai.
Ārzemēs Stenders vāciski sarakstījis plašu latviešu valodas gramatiku (1761.), paraugam pierakstīdams arī dažas latviešu tautasdziesmas. Populārzinātnisko rakstu krājumā „Augstas gudrības grāmata” (1774.) Stenders pirmais centās maz izglītotajam latviešu zemniekam izklāstīt augstās gudrības – teorētiski izkskaidrot dažādas dabas parādības un to cēloņus.
Ar to vien bija par maz, Stenders „iemēģināja roku” arī kā dzejnieks. Pie viņa dzejiskajiem rakstiem pieder „Jaukas pasakas in stāsti” (1766.), „Jaunas ziņģes” (1774.) un „Ziņģu lustes” (1789.).…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register