Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:309573
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.05.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 12 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Politisko partiju sistēmas veidošanās priekšnosacījumi Latvijā    4
2.  Politisko partiju spektra raksturojums    4
  a) Kreisās partijas    5
  b) Labējās partijas    5
  c) Centra partijas    6
3.  Partiju politisko virzienu raksturojums    6
4.  Partiju darbība Saeimā un valdībā    9
5.  Politisko partiju sistēmas sabrukums Latvijā    10
  Nobeigums    12
  Literatūras saraksts    13
  Pielikums    14
Extract

Latvijā politiskās partijas legāli varēja darboties no 1917. – 1934. gadam, kopā 16 gadus. Latvijā pirms tam nebija pastāvējusi demokrātiska iekārta, tādēļ partiju veidošanās, darbība un darbības izbeigšana norāda uz to, kā Latvijas iedzīvotāji spēja pielāgoties jaunajam demokrātiskajam režīmam. Liberālā Satversme un vēlēšanu likums kopā ar šķiriski, etniski un reliģiski sadalītu sabiedrību toties radīja lielu partiju daudzumu.
Šajā darbā centīšos apskatīt starpkaru perioda daudzās partijas un to iespējamo klasifikāciju pēc to politiskā spektra un virzieniem. Iedalījumu pēc politiskā spektra varētu būt vieglāk veikt, jo jau vairākās grāmatās un rakstos tā laika kreisās, labējās un centriskās partijas ir mēģināts izšķirt. Jāatzīst gan, ka autoru izvēlētās partijas ne vienmēr sakrīt, jo atšķīrušies pētījuma laiki, un, kā zināms, politiskās partijas starpkaru periodā bieži mainīja nosaukumu, sastāvu un koalīcijas. Pēc virzieniem grupēt partijas ir grūtāk, jo par šī laika partijām tomēr ir pieejams ierobežots materiālu daudzums. To darot gan jāņem vērā, ka partijas raksturo ideoloģiskie uzskati, mērķauditorija vēlēšanās, personīgie idejiskie mērķi un savtīgās intereses.
Ņemot vērā faktu, ka atjaunotā Latvijas Republika ir 1918. gadā izveidotās republikas turpinājums, interesenti ir uzzināt par partiju darbību tajā laikā, jo mūsdienu situācija jau plaši tiek apspriesta medijos. Neskatoties uz ilgo pārtraukumu starp parlamentārisma posmiem un autoritārisma un totalitārisma pieredzi starp tiem, nedrīkst neņemt vērā, ka tā laika politiķu pieredze lielākā vai mazākā mērā atspoguļojas arī mūsdienās.
Kā galveno uzdevumu šajā darbā uzskatu tieši politisko partiju klasifikāciju un darbības vispārinātu vērtējumu. Partiju mērķis ir iegūt varu, tādēļ tieši pie varas esot izpaužas to prasmes, īstie mērķi un koalīciju veidošanas iespējas. Šī iemesla dēļ apskatīšu arī to, cik veiksmīga ir bijusi politisko partiju darbība Saeimā. Sabiedrībā ir dzirdēts uzskats, ka lielais partiju skats un sadrumstalotība ir vieni no apvērsuma cēloņiem. Viens no maniem uzdevumiem ir noskaidrot, vai tā tas tiešām varētu būt bijis.
Latvijā termins “partija” kļuva pazīstams 19. gadsimta 60. gados. K. Valdemārs iesniegtā memorandā 1861. gadā minēja “nacionālo partiju”. 1883. gadā bija iecere izveidot Latviešu Tautas partiju, tika izstrādāti arī partijas mērķi.1 Neskatoties uz to, līdz gadsimtu mijai Latvijā neviena politiskā partija netika izveidota. Nedrīkst gan aizmirst, ka, ja arī kāda partija tiktu izveidota, tai būtu jādarbojas nelegāli.
Pirmās partijas Baltijas valstu teritorijā tiks nodibinātas jau 19. gadsimta beigās. Latvijā pirmā partija bija Latviešu sociāldemokrātiskā strādnieku partija. Partijām šajā laikā bija jādarbojas nelegāli, jo tikai ar 1905. gada 17. oktobra manifestu tik atļauta partiju darbība Krievijas impērijā. Nākošās partijas veidojās pēc 1917. gada Februāra revolūcijas. Tām, kas nodibinājās Baltijas valstīs, vēlāk bija liela loma valstiskās neatkarības sasniegšanā. Pēc suverenitātes iegūšanas 1918. gadā politiskās partijas aktīvi iesaistījās savas valsts politisko sistēmu veidošanā. Jāatzīmē, ka līdz 1920. gadam Baltijas valstīs politiskās partijas veidojās uz ārpusparlamenta bāzes.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1210544
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register