Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:752983
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.04.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Jūraskrauklis – 2009. gada putns Latvijā
Par 2009. gada putnu Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) izvēlējusies jūraskraukli Phalacrocorax carbo. Tas ir melns zoss lieluma putns, kas pārtiek no zivīm un ligzdo lielās kolonijās pie ezeriem un zivju dīķiem, arī jūras piekrastē. Pēdējos gados daudzās Eiropas valstīs, arī Latvijā ievērojami pieaudzis šo putnu skaits, kas nereti rada konfliktsituācijas ar zivsaimniekiem.
Pēdējos gados daudzās Eiropas valstīs ievērojami pieaudzis jūraskraukļu skaits. Iespējamie iemesli ir veiksmīga sugas aizsardzība, pesticīdu lietojuma samazināšanās, pārmaiņas zivju sugu sabiedrībās un klimata pārmaiņas. Aptuveni pirms divdesmit gadiem jūraskrauklis atgriezies arī Latvijas faunā un kopš tā laika kļuvis arvien biežāk sastopams. Ornitologi lēš, ka 2008. gadā Latvijā bija ap 20 jūraskraukļu kolonijas, kurās ligzdoja ap 1000 šo putnu pāru.
2009. gada putna akcijas ietvaros LOB plāno noskaidrot jūraskraukļa ligzdojošās populācijas lielumu un izplatību. Tiks apzinātas arī citas teritorijas, kurās koncentrējas jūraskraukļi - gan migrējošo putnu, gan neligzdojošo putnu (vasarotāju) baru uzturēšanās vietas. Vienlaicīgi tiks vākti un analizēti arī barības paraugi, lai gūtu priekšstatu par to, ko un cik daudz jūraskrauklis Latvijā ēd.
Lai risinātu jūraskraukļu un zivsaimnieku konfliktus, 2004. gadā Eiropas Savienībā pieņēma lēmumu par īpašas darba grupas INTERCAFE ("Interdisciplinary Initiative to Reduce pan-European Cormorant-Fisheries Conflicts") izveidi, kurā iesaistīti gan ornitologi, gan ekologi, gan zivsaimnieki un valdības iestāžu pārstāvji no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm un arī Tuvajiem Austrumiem. 2009. gadā tiks izstrādātas INTERCAFE rekomendācijas jūraskraukļu atturēšanai no dīķsaimniecībām. LOB gada putna akcijas laikā veiks šo rekomendāciju popularizēšanu un veicinās to ieviešanu Latvijā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register