Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:274670
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.09.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Used
Extract

Lietu klasifikācija
Iedalījums kustamās un nekustamās, patērējamās un nepatērējamās un citās lietās CL attiecināts tikai uz ķermeniskām lietām. Bezķermeniskas lietas (tiesības) turpretim tiek tikai pielīdzinātas attiecīgi kustamai vai nekustamai mantai (846. p.).
Ķermeniskas un bezķermeniskas lietas. Termins “bezķermeniskas lietas” (res incorporales) apzīmē tiesības, visu, kas var būt dar ijumu, saistību priekšmets (1412. – 1416., 1067. – 1075. p.). Civillikumā noteikts arī, ka ķermeniskas lietas ir “lietas šaurākā nozīmē”, turpretim bezķermeniskas lietas jāsaprot kā tiesības (875. p.). Bezķermeniskas lietas var atsavināt, nodot lietošanā uz laiku u. tml. Risinot jautājumu par iespēju iegūt ieilguma ceļā tesības konkrēti dominium utile jeb īpašumtiesisko lietojumu, Senāts norādījis, ka ieilguma ceļā īpašumtiesīgs lietotājs var iegūt pilnu īpašumu, īpašumtiesīgu lietojumu no jauna, pastāvošu īpašumtiesību lietojumu, zemes rentes tiesības no jauna, kā arī uz zemes rentes gabala uzbūvētas ēkas1.
Piemērs nr. 1. Izgudrotājs E savas patenta tiesības uz izgudrojumu grib pārdot. Lai to izdarītu, viņam jānoslēdz licences līgums. Pircējs grib iegūt patentu savā pilnīgā īpašumā tā, lai pašam izgudrotājam, patenta pārdevējam (licenciāram) nebūtu tiesību izmantot patentu. Tādas būs tikai ieguvējam (licenciātam). Šādu atsavināšanu sauc par izņēmuma licences līgumu. Izgudrotājs E savas patenta tiesības uz izgudrojumu var iznomāt. Ja licenciāts pacieš, ka tiesības izmantot patentu saglabājas arī pašam izgudrotājam, tad pietiek noslēgt parastās licences līgumu, kas dod tiesības patentu izmantot gan licenciāram, gan licenciātam (Patentu likuma 38. p.).

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register