Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:624684
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.11.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Ikdienā, kad presē lasām par Latvijas valsts attīstību, bieži vien neapzināmies, cik ļoti nozīmīgi ir arī sekot līdzi kaimiņu valsts ekonomiskajiem rādītājiem. Un tieši tāpēc, ka Latvijai ar Lietuvu kopā ir 610 km liela robeža, izvēlējos raksturot Lietuvas ekonomiku.
Lietuvas vārdu pasaules kartē mēs nevarējām atrast vairāk kā pusgadsimtu, taču Lietuva ir 700 gadus veca. Lietuva savu neatkarību guva 1990.gada pavasarī, un ar to laiku tā kļuvusi par patstāvīgu valsti ar savu ekonomiku. Lietuvā ir apmēram 30709000 iedzīvotāju. Jāatzīmē, ka Lietuva var lepoties ar savu etnisko sastāvu, jo tas ir ļoti kompakts, proti, 81, 3% no visiem iedzīvotājiem ir lietuvieši, 8,4% ir krievu tautības pārstāvji, 7% - poļi, 1, 5% - baltkrievi, 1% - ukraiņi, 0,1% - ebreji, un tikai 0,7% ir citu tautību pārstāvji. Saka, ka dzirdot lietuviešu valodu pirmo reizi, ārzemniekiem liekas un tā atgādina psalmu dziedāšanu, nevis runāšanu. Manuprāt, Lietuva ir ļoti savdabīga valsts gan ar savu kultūru, gan ar vispārējo ekonomisko attīstību, vēl jo vairāk tādēļ, ka Lietuva ir mums kaimiņos.
Par Ekonomikas ministrijas nodibināšanas sākumu tiek uzskatīts laiks, kad 1996.gada 12.decembrī tika pieņemts likums “Par Ekonomikas ministriju”. Ekonomikas ministrija vada un seko līdzi restrukturizācijas darbībām, privatizācijas programmām, rada labvēlīgus apstākļus investīcijām, nodarbojas ar bezdarba līmeņa regulāciju, radot arī jaunas darbavietas. Pašlaik pastāv komplicētas problēmas enerģētikas sektorā, piemēram, sistēmas decentralizācjā, menedžmentā, privatizācijā, enerģijas cenu noteikšanā, investēšanā. Ministrija iesaistās un kooperējas ar Internacionālo Naudas fondu, Pasaules Banku un Eiropas Savienības organizācijām. Ekonomikas ministrijai ir daudz un dažādas funkcijas, piemēram, Lietuvas ekonomikas attīstības nodrošināšana, definējot prioritātes un objektus dažādiem ekonomiskajiem sektoriem (enerģētikai, ražošanai, tirdzniecībai), iesniedzot piedāvājumus Publisko Investīciju programmā valdībai, lai sakārtotu publisko investīciju politiku, publiskās ekonomikas regulācijas politikas pārraudzība, radot atbilstošu likumprojektu kopojumus, lai regulētu šo ekonomisko politiku, sagatavot programmas un stratēģijas attīstot ārzemju tirdzniecību, koordinēt importa kontroles sistēmas, tranzītu, eksportu, pārstāvēt Lietuvas Republiku Eiropas Savienības direktīvās, un piedāvāt juridiskos aktus, un koordinēt programmas Phare projektus, un daudzas citas ļoti nozīmīgas funkcijas.…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1163102
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register