Disaharīdu maltozi C12 H22 O11 sauc arī par iesala cukuru. Maltoze ir sastopama diedzētos mieža graudos, kur tā veidojas kā starpprodukts, cietei hidrolizējoties par glikozi. Hidrolizējot maltozi, veidojas divas D-glikozes molekulas:
Maltoze + H2O 2D-glikoze
Maltoze kā cietes hidrolizēšanas starpprodukts, to lieto arī rūpniecībā, kas ir analogs dabā notiekošajam procesam.
(C6H10O5)n H2O (C6H10O5)x H2O C12H22O11 C6H12O6
Ciete amilāze dekstrīni amilāze maltoze a-glikozidāze glikoze
Maltozi izmanto alus un vīna rūpniecībā. Ražo arī iesala ekstraktu – vērtīgu pārtikas produktu, kura pamat sastāvdaļa ir maltoze. Izžāvētu iesalu samaļ, vāra kopā ar ūdeni, nofiltrē un iegūto saldo masu vāra, līdz iegūst atbilstošu konsistenci. Maltozi var tālāk hidrolizēt, lai iegūtu glikozi.…