Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:451573
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.11.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Not used
Extract

Mātesplate jau vairāk kā 20 gadus ir datoru neatliekama sastāvdaļa. To var iedomāties kā pilsētu ar daudzām digitālām ēkām, kas visas ņem strāvu no publiski pieejama strāvas avota. Dažāda platuma daudzjoslu aģistrāles transportē datus starp ēkām. Mātesplate ir datora strāvas un datu infrastruktūra.
Mātesplašu dizains ir pārņemts no arhitektūras, kuru jau gadiem ilgi izmantoja Mainframe datoros. Dažādas shēmu kartes, kas izpilda dažādas operācijas, bet visas ir iespraustas līdzīgās kontaktligzdās uz vienas shēmu plates. Katra shēmu karte datorā izpilda vienreizēju operāciju un ņem strāvu no kontaktligzdas, kurā tā iesprausta.
Pateicoties uzlabojumiem shēmās un dizainā, mātesplates ir saglabājušas vai nedaudz samazinājušas savu izmēru, bet to funkciju skaits ir strauji pieaudzis.
Oriģinālais IBM PC saturēja pirmo īsto mātesplati. Šis dizains debitēja 1982 gadā. Mātesplate pati bija liela iespiesta shēma, uz kuras atradās Intel 8088 procesors, BIOS, kontaktligzdas operētājatmiņai, kā arī vairāki sloti atsevišķām kartēm. Ja bija nepieciešamība pievienot diskešu lasīšanas iekārtu vai paralēlo portu, tad bija jāiegādājas atsevišķa karte un tā jāievieto vienā no šiem slotiem. Šis dizains pirmo reizi masu tirgū ienāca ar Apple II datoru. Padarot karšu pievienošanu datoram vienkāršāku, IBM un Apple paveica divas lietas:
• Tie vienkāršoja datora uzlabošanu un jaunu ierīču pievienošanu,
• Tie deva iespēju citiem ražotājiem sāk izstrādāt preces datoriem.

Dažāda vecuma mātesplatēm parasti ir arī dažādi formfaktori. Formfaktors ir attiecīgās mātesplates izmērs, forma un dizains. Tas nosaka kādos datora korpusos mātesplati varēs ievietot un kādus strāvas avotus tā izmantos. Tas arī nosaka kā uz mātesplates būs izvietoti tās komponenti.
Visizplatītākie mātesplašu formfaktori ir:

AT UN BABY AT
Tie vēl ne īpaši sen bija visbiežāk sastopamie mātesplašu formfaktori. Šie abi varianti galvenokārt atšķiras ar platumu. AT ir vecāks un 12" plats, tādēļ šī tipa mātesplates neietilpst mūsdienās ļoti bieži izmantotajos „mini” darba virsmas un Minitower korpusos. Tirgū ļoti reti atrodami datori, kas izmanto Full AT izmēru. Tas vairāk sastopams 386 tipa datoros, kā arī vēl vecākos modeļos.
Baby AT tipa mātesplates 1997. gadā bija tirgū visbiežāk sastopamās. Pēc trīs gadiem un kārtīgas Intel reklāmas kampaņas, Baby AT tiek pārņemts no ATX formfaktora un pēc visa spriežot, tas arī būs populārākais formfaktors nākotnes sistēmām. Taču AT un Baby AT tik ātri neizzudīs, jo pašlaik ir tik daudz Baby AT korpusi, strāvas avoti un mātesplates. Tiem visiem vajadzēs uzlabojumus un vismaz dažas kompānijas vēl kādu laiku turpinās ražot šīs tehnoloģijas pēctečus, lai apmierinātu pieprasījumu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register