Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:475474
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.09.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    2
1.  MEŽA NOZARE LATVIJAS REPUBLIKĀ    7
1.1.  MEŽA NOZARES DARBĪBU IETEKMĒJOŠIE FAKTORI    7
1.2.  MEŽA NOZARES VALSTS PĀRVALDE    8
2.  LATVIJAS REPUBLIKAS MEŽU VISPĀRĒJS RAKSTUROJUMS    11
2.1.  MEŽA PLATĪBU RAKSTUROJUMS    11
2.2.  MEŽA APSAIMNIEKOŠANAS SALĪDZINĀJUMS PRIVĀTAJOS UN PUBLISKAJOS MEŽOS    12
2.3.  KRĀJA ( ATTIECĪGĀS SHĒMAS NO 1. UN 2. GRĀMATAS)    13
2.4.  KOKU CIRŠANAS APJOMA DINAMIKA    14
2.5.  KOKU SUGU SASTĀVS    14
3.  MEŽIZSTRĀDE    16
4.  MEŽA ATJAUNOŠANA UN IEAUDZĒŠANA    19
5.  MEŽA VESELĪBA    22
6.  DABAS AIZSARDZĪBA    24
7.  KOKRŪPNIECĪBA    26
7.1.  APAĻKOKI UN ZĀĢMATERIĀLI    27
7.2.  KOKSNES PLĀTNES UN CELULOZE    29
7.3.  PRODUKCIJA AR AUGSTU PIEVIENOTO VĒRTĪBU    30
8.  TRANSPORTS    34
9.  ENERĢĒTIKA    36
10.  BŪVNIECĪBA    37
11.  MEDĪBU RESURSI    38
12.  MEŽA PRODUKTU UN PAKALPOJUMU ATTĪSTĪBA    40
  SECINĀJUMI    42
  PRIEKŠLIKUMI    44
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    45
Extract

Meža nozare apvieno meža resursus un meža produktu ražošanu, tirdzniecību un patēriņu vienotā sistēmā, kurā tās sastāvdaļas ir savstarpēji saistītas. to veido mežsaimniecība, kokrūpniecība, koksnes un nekoksnes ķīmiskā pārstrāde. Tā, veiksmīgi izmantojot vietējos atjaunojamos meža resursus, ir kļuvusi par vienu no aktīvākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, Tā dod būtisku ieguldījumu Latvijas ārējās tirdzniecības bilances stabilizēšanā (2003. gadā - 494 milj. Ls). Meža nozares produkcijas eksports kopš 1996. gada ir palielinājies vairāk nekā divas reizes - 2003. gadā tas bija 682,8 milj. Ls jeb 41 % no kopējā eksporta apjoma naudas izteiksmē. Meža nozare ir viena no lielākajām eksporta nozarēm valstī, tās konkurētspēja attīstās, jo nozare spēj pielāgoties eksporta tirgus prasībām. Kopumā meža nozare, pēc ekspertu vērtējuma, dod 10-14 % lielu ieguldījumu Latvijas IKP un nodarbina ap 7 % no visiem tautsaimniecībā strādājošajiem.
Iepriekšējais gads uzskatāms par stabili augošu ekonomiskās attīstības ziņā. Pēc SIA "Lursoft" un "Dienas bizness" datiem lielam skaitam meža nozares uzņēmumu iepriekšējais gads ir bijis veiksmīgs, jo to neto apgrozījums palielinājies vairāku miljonu latu apmērā. Kā veicinošos faktorus varētu minēt līdzekļu ieguldīšanu koksnes izstrādājumu ar augstāku pievienoto vērtību ražošanā, ražošanas un realizācijas apjomu palielinājumu, kā arī izdevīgākus apstākļus koksnes izstrādājumu eksporta tirgos.
Meža nozares vispelnošākie uzņēmumi bija a/s "Latvijas valsts meži" -13,69 milj. Ls un a/s "Latvijas Finieris" - 6,84 milj. Ls, pēc neto apgrozījuma uzņēmumus varam sarindot - a/s "Latvijas Finieris" - 81,74 milj. Ls, SIA "Nelss" -52,65 milj. Ls, SIA "Stora Enso Mežs" - 51,86 milj. Ls, a/s "Latvijas valsts meži" -45,88 milj. Ls un SIA "Silva" - 36,55 milj. Ls.
Lielākie eksportētāji ir jau iepriekš pieminētie četri meža nozares uzņēmumi - a/s "Latvijas Finieris", SIA "Nelss", SIA "Silva", SIA "Stora Enso Mežs", bet meža nozares lielākais importētājs - a/s "Latvijas Finieris".
Iepriekšējā gadā meža nozares uzņēmumi veica nozīmīgus ieguldījumus uzņēmumu pamatlīdzekļos. Nozarē ieguldīto nefinanšu investīciju apjoms bija 88 milj. Ls jeb 8,2 % no kopējā nefinanšu investīciju apjoma. Meža nozares uzņēmumu pamatkapitālos uzkrāto ārvalstu investīciju apjoms 2003. gadā bija 56 milj. Ls jeb 4,4 % no visām ārvalstu investīcijām, kas ieguldītas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā.
Meža nozares attīstību ļoti būtiski ir ietekmējis ES PHARE 2001 ESK līdzfinansētais projekts "Jēkabpils kokapstrādes uzņēmējdarbības, parks". Projekta finansējumu veidoja trīs daļas: ES PHARE programmas finansējums - 4,171 milj. EUR, valsts budžeta finansējums -0,834 milj. EUR un partneru līdzfinansējums -1,056 milj. EUR. Projekta ietvaros tika izveidoti:
Industriālais parks un Zināšanu centrs Jēkabpilī;
Industriālais parks un Kompetences centrs Ventspilī;
Meža nozares zināšanu centrs, kura ietvaros darbojas:
Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts (www.e-koks.lv) Jelgavā; tas sniedz atbalstu augstākās izglītības attīstībā un pieaugušo tālākizglītībā; tā ietvaros darbojas tehnoloģiju centrs ar vairākām koksnes produktu izstrādes un testēšanas laboratorijām.
Informācijas centrs Rīgā, kas nozares uzņēmumus un interesentus informē par valsts iekšējo un ārējo tirgu. ŠĪ centra ietvaros ir izveidots meža nozares interneta portāls www.latvian-wood.lv.
Projekta ietvaros tika izstrādāts arī apakšprojekts "Meža nozares sabiedrisko attiecību stratēģija" laika posmam no 2004. līdz 2008. gadam un projekta realizācijas gaitā tika radīta Latvijas kokrūpnieku līdzdalības starptautiskos gadatirgos metodika.
Meža nozares attīstību veicinošs faktors ir valsts atbalsts pētījumu un projektu īstenošanai. 2003. un 2004. gadā ir veikti dažādi pētījumi un projekti, izmantojot Meža attīstības fonda, Medību saimniecības attīstības fonda un, kopš iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), arī Struktūrfondu finansējumu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register