Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:973421
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.03.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 14 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    4
  Simbols    5
  Sapņi    6
  Komunikācija    6
  Skaidrojums    6
  Tulks   
  Nobeigums   
Extract

Cilvēks runā, viņa balss izskan uzrunājot pasauli. Pasaule, kura ir simbolu pasaule, pasaule, kuru cilvēks nemitīgi pārvērš simbolos. Šādā pasaulē simbols ir itin viss un ārpus simboliem nav nekā, ārpus tiem ir reālais, noslēpumainas, patiesais un nekad neizzināmais cilvēkam, tādēļ baisais un nežēlīgais. Cilvēkam ir bail no šī nezināmā, tādēļ viņš to ietver simbolos, tādejādi nogalinot un gūstot pār to varu. Taču simboli ir ne tikai veids kādā cilvēks uztver ārējo pasauli, caur simboliem cilvēks komunicē arī pats ar sevi. Viens šādas komunikācijas piemērs ir sapņi. Tie ir bagātīgi pildīti ar simboliem, sapņu tēli ir kompozicionāli simbolu veidojumi. Sapnis ar savu noslēpumainību un neparastumu uzrunā cilvēku totalitātē.
Arī literatūrā un vēsturē sapņiem ir bijusi liela nozīme, Bībelē nevienu vien klasisku pagrieziena punktā klātesošs ir bijis sapnis un sapņa skaidrotājs, dēļ viena sapņa ir izlietas asiņu jūras un viens vienīgs sapnis ir radījis neskaitāmas brīnumainas izglābšanās šķietami bezcerīgās situācijās. Kāpēc gan šāds šķietami necils un nenozīmīgs ikdienas dzīvē veidojums kā sapnis, ir veicis tik dīvaini spēcīgi ietēmējošus darbus. Kas ir šīs sapnis un kāda tam ir nozīme?
Es vēlēts teikt, ka sapnis tā ir cilvēka saruna pašam ar sevi. Kāda ir šī saruna un kāda nozīme ir sapņu simboliem šajā sarunā, es mēģināšu atklāt. Sapņa noslēpums un problēma, kuru es jau iepriekš spēju paredzēt rakstot šo darbu, ir problēma, kas saistīta ar nespēju pilnībā atcerēties vai pārstāstīt sapni, šī problēma sapņojas sapņa parvalodiskajā pieredzē, cilvēkam nav nedz pietiekoša treniņa nedz mehānismu kā sapņa simbolu valodu pārkodēt mutvārdu vai rakstveida valodā. Sapņa valoda ir daudz bagātāka, kā mūsu tehniskā valoda, kuru mēs lietojam komunikācijā ar citiem. Šīs divas dažādās simbolu sistēmas, atšķiras ar kriptorikas niansēm, kā piemēram sapņa valoda ir unikāla katram sapnim, tā ir neatkārtojama un pat šīs vienas simbolu sistēmas ietvaros vienam un tam pašam simbolam var piemist ļoti daudzas dažādas nozīmes, turpretim mūsu valodai ko parasti lietojam komunikācijā ar citu, šī simbolu daudznozīmība ir izskausta līdz minimumam. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register