Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:989106
 
Evaluation:
Published: 09.06.2016.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  NAUDAS VĒSTURE UN ATTĪSTĪBA PASAULĒ UN LATVIJĀ    4
1.1.  NAUDAS VĒSTURE LĪDZ 16. GADSIMTAM    5
1.2.  NAUDAS VĒSTURE NO 16. - 18. GADSIMTAM    6
2.  NAUDAS VĒSTURE LATVIJĀ 17. GS. VIDUS LĪDZ 20. GS. 40. GADIEM    7
2.1.  LATVIJAS PILSĒTU NAUDAS 1915.g. – 1920.g.    11
2.2.  NAUDA LATVIJAS PROKLAMĒŠANAS LAIKĀ UN LĪDZ 1940.GADAM    12
3.  NAUDAS REFORMAS LATVIJĀ 1940-1993    14
4.  LATVIJAS LATA VĒSTURE    17
4.2.  INTERESANTI FAKTI PAR VALŪTU LATS    21
5.  LATVIJAS PĀREJA UZ EIRO    22
5.1.  EIRO IEVIEŠANAS IZMAKSAS    22
  NOBEIGUMS    23
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    24
Extract

5.1 EIRO IEVIEŠANAS IZMAKSAS
Pievienojoties eiro zonai, Latvijas Banka nodrošināja pāreju uz eiro kā maksāšanas līdzekli gan skaidrā, gan bezsskaidrā naudā, lai turpinātu naudas apriti valstī. Ieviešanas dārgākā daļa bija banknotes un monētas. Monētu kalšana, banknošu un monētu piegāde Latvijas Bankai un tālākā banku nodrošināšana ar skaidro naudu izmaksāja aptuveni 12 miljonus eiro.

NOBEIGUMS
Bez naudas mūsu dzīve nav iedomājama. Mūsdienās tai ir milzīga nozīme gandrīz visur un bez tās izdzīvot ir kļuvis gandrīz neiespējami. Naudu lieto jau vairākus gadsimtus pirms mūsu ēras. Cilvēkiem norēķināties par precēm ir bijusi vajadzība vienmēr. Ja viņi nenorēķinājās ar naudu tad preces tika apainītas pret citām precēm vai pakalpojumiem, vai arī norēķinājās ar citie maksāšanas līdzekļiem. Tie varēja būt, piemēram, gliemežvāki, dārgmetāli, lopi, zelts vai citas vērtīgas lietas, kas citiem vaējar būt vajadzīgas.
Maksāšanas līdzekļi Latvijas teritorijā patstāvīgi mainās. Tas, galvenokārt, notiek civilizācijas attīstības un varas maiņas rezultātā. Mainoies cilvēku izpratnei par lietā un uzzinot jaunas vērtības un dārglietas cilvēku dzīvē nāca ar vien jaunas lietas ar ko noēķināties. Liela nozīme ir arī varas maiņai, jo katras valsts valdniki vienmēr centušies ieviest savu naudu. Vispamanākie naudas maiņas notikumi bijuši ar Krievijas naudas ieviešanu Latvijā. Krievijas cari kaluši monētas ar saviem attēliem un citiem tā laika notikumiem. Krievija arī ieviesusi pirmo papīra naudu Latvijā un Krievijas rubļi Latvijas teritorijā bijuši, salīdzinoši, visilgāko laiku. Latvijā bijusi arī atsevišķu pilsētu naudas, kur daudzām Latvijas pilsētām bija savs norēķinu vaids.
Latvijas nacionālā valūta bijusi – lats. Šī noteikti ir bijusi Latvijas iedzīvotāju mīļākais maksāšanas līdzeklis Latvijas teritorijā. Neskatoties uz Latvijas iedzīvotāju simpātijām pret šo naudu, tā Latvijā turējās salīdzinoši neilgu laiku. Tā tika izlaistā 1922. gadā, bet ar Krievijas okupāciju atkal anulēta četrdesmitajos gados. Lats atguva savas tiesības kļūt par maksāšana oficiālu maksāšanas līdzekli tikai deviņdesmitajos gados līdz brīdim, kad latu nomainīja eiro, kas ir oficiālais maksāšanas līdzeklis Latvijā šobrīd.
Latvijas naudas vēsture ir bijusi notikumiem bagāta un sarežģīta. Maksāšanas līdzekļi dažādās teritorijās patstāvīgi mainās, lielālokties mazākās valstīs okupācijas rezultātā, bet nauda būs vajadzīga vienmēr un visiem. Nauda būs vienmēr, tikai nav zināms kāda.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register