Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:896765
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.10.2014.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Used
Time period viewed: 2011 - 2015 years
Extract

Ievērojot atjaunojošās justīcijas principu, kriminālprocess pret likumpārkāpēju tiek izbeigts, un tā vietā tiek piemēroti alternatīvi soda mēri, piemēram, sabiedriskais darbs vai naudas sods. Pēdējais gan tiek piemērots ārkārtīgi reti, jo likumdošanā noteikts, ka ar naudas sodu drīkst piemērot vienīgi personām, kuras sasniegušas vismaz 15 gadu vecumu un strādā algotu darbu. Pagājušajā gadā šādu sodu saņēmušas tikai divas personas.
Alternatīvu soda veidu piespriešanu nepilngadīgajiem Latvijā regulē likums „Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”. Šis likums arī attiecas uz 11-13 gadus veciem bērniem, kuriem nav piemērojama kriminālatbildība vai administratīvā atbildība. Statistikas dati liecina, ka 2011. gadā audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi piemēroti tikai attiecībā uz četrām personām. A. Maceiko uzskata, ka pastāv divas problēmas, kas neļauj efektīvi piemērot šo likumu pret kriminālpārkāpumus veikušajiem pusaudžiem. „Kad likums tika izstrādāts, tas bija domāts kā alternatīva krimināllikumā paredzētajai nepilngadīgo sodīšanai. Diemžēl, ja mēs paskatāmies, kā tiek piemērots likums par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem, var secināt, ka tik un tā likuma izpildi var uztvert kā sodu. Reāli nenotiek individuāls darbs ar notiesāto bērnu. Šis bērns tikai izpilda noteikto darbu vai izdara citu darbību, kas viņam piespriesta, bastoties uz šo likumu, kā rezultātā tas sanāk vienkārši kā sods. Turklāt, lai realizētu šo likumu, pastāv arī visai liels administratīvais slogs,” paskaidroja A. Maceiko.
Jāprecizē, ka arī Krimināllikums paredz iespēju sodīt nepilngadīgos likumpārkāpējus ar piespiedu darbu sabiedrības labā. Šāds soda mērs pagājušajā gadā piespriests 196 nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem, šogad – 17.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1344470
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register